Hlavní obsah

Okamura: SPD a ANO? Logická koalice. Babiš premiérem být nemusí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Když chce někdo dělat politiku pro Ukrajince nebo Afričany, ať jde na Ukrajinu nebo do Afriky,“ říká k vládě Petra Fialy předseda opoziční strany SPD Tomio Okamura. Jak vidí své šance na vstup do vlády? A je ochotný obětovat svůj dlouhodobý požadavek na referendum o EU a NATO? I na tyto otázky odpovídal v pořadu PoliTalk. Celý obsáhlý rozhovor vyjde v příštích dnech.

Tomio Okamura (SPD) o koalici s ANO Video: Novinky

 
Článek

Váš požadavek na referendum o NATO a EU vnímá hnutí ANO jako brzdu pro případnou koalici s SPD po sněmovních volbách v roce 2025. Byl byste od tohoto požadavku ochoten ustoupit, abyste mohl s ANO sedět ve vládě?

My trváme na zákonu o referendu. Ale teď to musím trošku upřesnit. My nemáme v programu, že trváme na referendu o EU nebo NATO. My trváme na tom, aby byl přijat zákon o referendu včetně možnosti hlasovat o mezinárodních smlouvách. Takže to obsahuje i možnost hlasovat například o migračním paktu EU, který odsouhlasila Fialova vláda.

Ve vašem programu se píše: „Členství v EU se stává pro ČR nákladnou a nebezpečnou záležitostí.“ A také: „Nebojíme se ekonomických důsledků vystoupení ČR z EU.“ Takže vlastně plánujete přímo referendum o EU. Je to něco, přes co nejede vlak?

Ano, my budeme iniciovat i takové referendum. Ostatně dnes už sbíráme petice na různé typy otázek. Jsme proti migraci, proti přijetí eura, proti migračnímu paktu EU. A já bych v takovém referendu hlasoval pro vystoupení z EU.

Schillerová: Staneme se bohatou nevěstou a budeme si vybírat koaličního partnera

Ekonomika

I když je to brzda pro vytvoření koalice SPD a ANO? Jaký vztah máte vlastně s hnutím ANO?

Podívejte se, my máme náš program. A jako hnutí ANO říká, že pro ně bude v příští vládě nepřekročitelnou záležitostí znovuzavedení EET, byť říkají, že to bude mnohem lehčí formou, tak pro nás je to zákon o referendu. My máme v názvu přímou demokracii, Svoboda a přímá demokracie.

Máte pocit, že se SPD má šanci dostat do vlády po volbách v roce 2025 právě s hnutím ANO? Že můžete odbourat to, co vás rozděluje?

Situace ve Sněmovně je přece zřejmá každému občanovi. Jsou tam pouze dva subjekty mimo SPD, je tam vládní pětikoalice a pak hnutí ANO. Nikdo jiný tam není. A podle průzkumu volebních preferencí to vypadá, že nikdo jiný se ani do Sněmovny v tuto chvíli nedostane. To znamená, že jedinou druhou opoziční stranou je hnutí ANO, takže nezbývá než jednat s hnutím ANO. Nezbývá než spolupracovat.

Median: ANO dál kraluje, lidovci by získali tři procenta

Parlamentní volby

A umíte si představit, že se domluvíte?

Umím si to představit. Občané si žádají, abychom ukončili Fialovu vládní pětikoalici a abychom uvedli zemi do normálu v souladu s volebním programem SPD, to znamená český občan na prvním místě a ČR na prvním místě. Tohle je ukrajinská vláda, pro kterou jsou Ukrajinci na prvním místě. A když chce někdo dělat politiku pro Ukrajince nebo Afričany, ať jde na Ukrajinu nebo do Afriky, já vám to řeknu úplně jednoduše.

Jste tedy ochotni dát alespoň na čas k ledu případné referendum o EU nebo NATO výměnou za vstup do vlády? Přišlo mi z vašich slov, že budete stát hodně o to, abyste se s Andrejem Babišem po volbách domluvili…

Plný zákon o referendu je podmínkou SPD pro jakoukoli vládní spolupráci. Já se divím hnutí ANO i vládní koalici, proč se brání demokracii, proč se brání tomu, aby občané projevili svoji vůli? Z čeho mají strach?

Na to se asi budete ptát právě Andreje Babiše…

Ono otázkou taky je, jestli Andrej Babiš bude vůbec moct být premiérem. Pozor, protože vládní pětikoalice dala do Sněmovny lustrační zákon a bude se projednávat ještě letos. Jde o to, aby všichni členové vlády museli předložit lustrační osvědčení. A jak víme, tak Andrej Babiš není schopen předložit lustrační osvědčení. A vláda to protlačí, protože má většinu.

To znamená, kdyby to bylo za současné situace, tak by Andrej Babiš podle všeho nemohl být premiérem a musel by to být někdo jiný. Takže věci se můžou ještě turbulentně měnit. My chceme být součástí příští vlády, protože chceme prosadit náš program.

Aktuální průzkumy vám připisují 9,5 % hlasů. Jaké jsou vaše ambice?

Naší ambicí je dvouciferný výsledek, jako byl v roce 2017. To jsme měli přes deset procent. V posledních volbách jsme měli devět a půl, takže my pořád máme v podstatě stejné preference. Ale chtěl bych samozřejmě, aby nám to přibývalo. Proto jsem přizval ke spolupráci další osobnosti a členy SPD, jako je třeba ekonom Petr Mach.

Politické rozhovory o tématech, která hýbou společenským děním. Vedou je pro vás naši političtí redaktoři.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcasts či na platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám