Hlavní obsah

Odvody těžařů stoupnou, rozhodl vládní kabinet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Odvody těžebních firem v příštích letech o jednotky procent vzrostou. Vláda schválila navýšení úhrad těžařů vydobytých nerostů včetně uhlí. Do veřejných rozpočtů by tak od roku 2025 podle odhadů mělo přibýt kolem 579 milionů korun ročně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN)

Článek

Peníze navíc by měly dostat zejména obce a kraje, uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Zvýšení poplatků zřejmě navýší koncové ceny pro zákazníky.

„Těžba surovin negativně ovlivňuje okolí dolů. Na nápravu těchto dopadů se využívají odvody z vydobytých nerostů. My nyní tyto kompenzace pro obce a kraje navyšujeme tak, aby tyto prostředky bylo možné využít ať už na rozvoj obcí, nebo na realizaci konkrétních opatření na nápravu negativních důsledků těžby,“ vysvětlil na tiskové konferenci po jednání kabinetu ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

S nejvyšším navýšením sazeb, ze současných tří na šest procent z tržních cen, musí počítat těžaři u hnědého uhlí dobývaného povrchovým způsobem. Navýšení o dvě procenta se týká těžby ropy, zemního plynu, stavebních surovin, vysokoprocentního vápence a ostatních vápenců a cementářských surovin.

Sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok

Domácí

Nejméně, tedy o jedno procento, se zvýší úhrady u takzvaných silikátových surovin, mezi které patří například drahé kameny, sádrovec, kaolín, čedič nebo živec.

Hlavním cílem úprav sazeb je navýšení příjmů veřejných rozpočtů. Poplatky těžařů by se tak měly při zachování stávajícího objemu těžby nerostů zvýšit o 579 milionů korun za rok. Největší část by měly dostat obce, a to 280 milionů korun ročně.

Zdraží asi uhlí

Do rozpočtu krajů by mělo směřovat přibližně 235 milionů korun za rok navíc, do státního rozpočtu pak asi 64 milionů korun ročně. Navýšení výnosů se však projeví až v roce 2025, kdy se podle nových sazeb zúčtují úhrady za předchozí rok.

Ministerstvo už zároveň v důvodové zprávě připustilo, že zvýšení nákladů těžaři v budoucnu nejspíš promítnou do svých cen pro zákazníky, lze tak počítat s možným zdražením například uhlí pro domácnosti.

„V současné době však nelze přesně odhadnout, v jaké výši a do jaké míry k takovémuto promítnutí dojde,“ uvedlo ministerstvo ve zprávě pro vládu.

Nově stanovené sazby ovšem podle MPO představují vyvážený kompromis, který má reflektovat navýšení nákladů na opatření na nápravu negativních důsledků těžby a rovněž má zohledňovat různé energetické náročnosti těžby a úpravy dobývaných nerostů.

Vláda chce vyčlenit 216 miliard na nadzvukové letectvo

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám