Hlavní obsah

Vláda chce vyčlenit 216 miliard na nadzvukové letectvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na udržení a rozvoj českého nadzvukového letectva bude do roku 2036 vyčleněno 215,8 miliardy korun, schválila ve středu vláda. Částka zahrnuje jak peníze na stíhačky F-35, tak například i finance na pronájem nyní používaných gripenů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Článek

Program s názvem „Udržení a rozvoj schopností nadzvukového letectva II“ definuje maximální rámec pro plánované výdaje na české nadzvukové letectvo do roku 2036.

Částka 215,8 miliardy korun zahrnuje pronájem gripenů do roku 2035, nákup 24 letounů F-35 nebo výdaje na výstavbu nemovité infrastruktury. Podstatnou část tvoří podle ministerstva také rezerva pro kurzové výkyvy a jiná finanční a věcná rizika.

Celková částka nesmí být překročena, nemusí být ale celá vyčerpána.

Nákup 24 letounů páté generace F-35 schválila vláda na konci září. Počítá na ně s náklady 150 miliard.

Částka podle dřívějšího vyjádření ministryně obrany Jany Černochové (ODS) obsahuje i veškeré výdaje na přípravu provozu v Česku, například na infrastrukturu, palivo nebo přípravu personálu.

První stíhačky mají být hotové v roce 2029. Všech 24 strojů má být v Česku do roku 2035.

Americké bojové letouny nahradí 14 pronajatých stíhaček JAS-39 Gripen a do budoucna i 24 letounů L-159.

Česko zároveň jedná se Švédskem o prodloužení pronájmu 14 gripenů na přechodné období do roku 2035. Jejich pronájem za 1,7 miliardy ročně končí v roce 2027.

Pavel: Prvních 12 letounů F-35 pro Česko vznikne v italském závodě Cameri

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám