Hlavní obsah

ODS ve své reformě navrhuje ještě méně peněz pro armádu

Novinky, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ODS prostřednictvím stínového ministra obrany Petra Nečase představila svůj návrh reformy Armády ČR. Podle Nečase se nedá věřit vládě, že na armádu uvolní celá dvě procenta HDP, a proto jeho návrh reformy vychází z předpokladu 1,85 procenta.

Foto: Josef Zajíc

Ferdiš Duša: Na šichtě 1.list cyklu Smutná země,1921 dřevoryt Dům umění Ostrava 3.7.2012

Článek

"Vláda neodolá a do roku 2006 provede v armádním rozpočtu další škrty," uvedl Nečas s tím, že reforma ozbrojených sil podle ODS by vycházela realisticky z hodnoty 1,85% HDP.

Budoucí armáda by měla být malá, složená z 24 000 vojáků a 4 tisíc civilních zaměstnanců. Proto by se měla armáda specializovat. Podle Nečase se armáda musí orientovat na vybudování hi-tech vojska s jednotkami Response Forces v rámci NATO, to znamená jednotek s vysokou schopností reagovat, a také s jednotkami pro boj proti zbraním hromadného ničení.

Tanky ODS nechce

Nečas zdůrazňuje vojenskou orientaci na USA a Velkou Británii, přičemž by do struktur NATO měla AČR v budoucnosti poskytovat jednotky nejvýše ve velikosti brigády, které by byly podřízeny americkému a britskému velení. "Nesmí se však stát, abychom NATO poskytovali pouze podpůrné a zabezpečovací jednotky, musíme vybudovat i dvě lehké bojové brigády," řekl Nečas s tím, že armáda by se měla zbavit 30 symbolických tanků a celou technologii, s tanky i s výrobou prodat.

Dále Nečas uvedl, že by AČR měla prohloubit vojenskou spolupráci se Slovenskem, například v oblasti opravárenství, logistiky a výcviku. Výhledově vybudovat společné taktické letectvo, které by chránilo vzdušný prostor Česka i Slovenska.

Za "střílení od boku", Nečas označil opouštění posádek v Táboře, Přerově a Náměšti nad Oslavou. Podle jeho slov by v Táboře měly působit pozemní vojska, v Náměšti letka L-159 a v Přerově vrtulníky.

Reklama

Související články

Zánik posádek zhorší ekonomiku regionů

V případě zrušení armádních posádek v některých městech by se zhoršila situace na trhu práce a ekonomika daných regionů. O zakázky by přišla řada firem, které...

Výběr článků

Načítám