Hlavní obsah

Čeští a slovenští vojáci by měli spolupracovat, shodli se prezidenti

Novinky, ČTK, Jan Horák
PRAHA

Čeští a slovenští vojáci by měli i nadále spolupracovat. Po slavnostním dekorování vojáků z česko-slovenského protichemického praporu, který působil v Perském zálivu, se na tom shodli prezidenti Česka a Slovenska Václav Klaus a Rudolf Schuster. Konkrétní formu spolupráce však nespecifikovali.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

Na dotaz, zda by její formou mohla být třeba další společná jednotka podobné té, která působila v Zálivu, Klaus řekl:

"Česká armáda je před základní rekonstrukcí a pravděpodobně bude podléhat určitým škrtům díky řešení české rozpočtové situace. Považuji za naprosto nezodpovědné, aby se nejdříve slibovaly určité mezinárodní akce, a pak se objevovalo, že na ně třeba nejsou peníze. To podle mého názoru není férové formování priorit a já bych velmi rád, aby armáda rozhodla, že s jiným rozpočtem si jinak seřadí své priority, aby řekla, kde ty priority jsou a důsledkem toho bude vytvoření takové jednotky."

Podle Klause by ve spolupráci mohlo jít například o dodávky zbraní pro armády obou zemí od českých firem. Schuster je přesvědčen o tom, že ministři obrany České republiky a Slovenska musejí najít možnosti, jak by vojáci mohli pracovat společně. S připravovaným vstupem Slovenska do NATO by se podle něj měla forma spolupráce ještě zjednodušit. "Jsou to jen náměty, které nejsou definitivně schváleny," poznamenal Schuster.

Do Prahy dnes přijel na jednodenní návštěvu především proto, aby společně s Klausem uvítal armádní chemiky, kteří se vrátili z mise v Kuvajtu a v jižním Iráku. Mezi asi čtyřmi stovkami vojáků, kteří dnes dopoledne nastoupili na Hradčanském náměstí, byla ale jen asi dvacítka příslušníků slovenské části roty.

"Je škoda, že zde naši vojáci nebyli. Je mi to líto a je to líto určitě i jim. Byl to jeden kolektiv a bylo by bývalo dobře, kdyby tam stáli se svými kolegy," poznamenal Schuster. Novinářům řekl, že nechtěl do organizace slavnosti zasahovat, ale kdyby to prý věděl, mohli vojáci letět společně s ním větším letadlem.

Vojáci dostali vyznamenání

Prezidenti na slavnostním ceremoniálu na pražském Hradčanském náměstí vojákům předali armádní vyznamenání a poděkovali jim za projevenou odvahu a statečnost. "Mohu s klidným svědomím prohlásit, že jste v této opravdu mimořádné misi obstáli se ctí," prohlásil před nastoupenými vojáky Klaus.

Ocenil zejména jejich profesionalitu i příkladné lidské vlastnosti, které během mise prokazovali. Zároveň poukázal na to, že české ozbrojené síly jsou nyní ve složité situaci, a přislíbil, že se osobně zasadí, aby se zlepšilo mínění o armádě mezi veřejností.

Na setkání bylo českými a slovenskými medailemi oceněno celkem 379 českých a 19 slovenských příslušníků společné jednotky. Někteří z nich získali i vyznamenání za odvahu a za zranění.

Po slavnostním aktu, který doprovodilo hudební vystoupení žákyň ze základní školy ve Slaném, vojáci předali budoucímu českému ministru obrany Miroslavu Kostelkovi výtěžek sbírky, kterou mezi sebou uspořádali na podporu pozůstalých po zahynulých příslušnících vojenských zahraničních misí. Úctu jim vyjádřili také minutou ticha. Setkání se zúčastnil i bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík.

Reklama

Výběr článků

Načítám