Hlavní obsah

ODS narychlo sestavuje vládu, jména bude mít prezident odpoledne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) chce v pátek odpoledne předložit prezidentu Václavu Klausovi návrh složení nového českého kabinetu. Kdo v něm zasedne, přitom ještě není jasné. Strana ve středu večer přestala jednat o vládě spolu s ČSSD a KDU-ČSL a avizovala, že se vrátí k jednání s bývalými partnery v trojkoalici.

Článek

Ráno se sešlo grémium strany. Ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič po zasedání novinářům řekl, že nová vláda nebude založená na přeběhlících, ale na konstruktivních lidech, kteří si přejí konečně vládu. Neupřesnil ale, o koho se jedná a kolik takových poslanců mezi sociálními demokraty je. "V ČSSD jsou. O některých víme všichni, o některých jen někdo," řekl Gandalovič.

Těsně před schůzkou s Klausem se Topolánek teprve sejde se zástupci KDU-ČSL a podle nepotvrzených informací také se Stranou zelených.

Topolánek řekl, že prezidentovi přinese "nepochybně papír se jmény nové vlády". Naznačil, že jeho návrh patrně nebude mít podobu současného kabinetu, který je v demisi. "Lepší vládu jsme neměli a mít už bohužel ani nebudeme," prohlásil na adresu svého současného  týmu.

Topolánek možná donese Klausovi jen část jmen ministrů 

Místopředseda ODS Petr Bendl dodal, že premiér půjde informovat prezidenta o stavu vyjednávání. Bendl připomněl, že zelení dosud nejsou o svém dalším postupu rozhodnuti a jejich republiková rada by se měla sejít v sobotu.  Předseda Strany zelených Martin Bursík dopoledne řekl, že jeho strana je připravena k jednání, ale potřebuje delší čas.

"Je proto možné, že Topolánek dnes přinese jen některá jména," řekl Bendl. Naznačil také, že personální obsazení vlády by se mohlo podobat tomu, na kterém se v létě dohodly ODS, KDU-ČSL a Strana zelených.

ODS by měla zbývajícím stranám bývalé trojkoalice přinést konkrétní návrh. Podle Bendla je nabídka "rozhodně zajímavá". Spekuluje se o tom, že lidovci by mohli dostat ve vládě až šest křesel, a to včetně křesla ministra financí pro Miroslava Kalouska.

Pokud bude mít kabinet časově omezený mandát není jasné. Podmínkou budou podle Bendla reformy. Je podle něj možné, že přímo v dohodě o vládě budou tyto reformy spojeny s hlasováním o důvěře. "V případě, že by se je nedařilo prosadit, vláda by skončila," řekl Bendl.

Topolánek dostal druhé pověření jednat o vládě 6. listopadu. Až do středečního večera se mluvilo také o kabinetu ODS, ČSD a KDU-ČSL. [celá zpráva] Ve čtvrtek ODS sdělila, že se vrátí k jednání v rámci trojkoalice. Požadavky ČSSD byly prý neúměrné.

Na Hrad i bez důvěry

Premiér řekl, že na Hrad přinese seznam ministrů, ať už bude mít dojednanou podporu pro svůj ministerský tým, nebo ne. Klaus soudí, že pokud premiér požádá podruhé Sněmovnu o vyslovení důvěry vládě bez předem vyjednané podpory, bude to chápat jako cestu, jak co nejrychleji dospět k třetímu pokusu a k předčasným volbám.

Klaus ve čtvrtek po návratu z týdenní návštěvy Afriky prohlásil, že se středečním rozhodnutím výkonné rady ODS rozhovory opět dostaly do bodu nula a požadoval rychlou schůzku s premiérem. [celá zpráva]

Po odpoledním setkání s prezidentem by ještě měla jednat výkonná rada ODS. Podle některých informací se možná část členů pokusí znovu hlasovat o středečním rozhodnutí opustit jednání s ČSSD.

Reklama

Související články

Klaus rozhodl, Topolánek má druhý pokus

Prezident Václav Klaus i podruhé pověří sestavením vlády šéfa ODS Mirka Topolánka. V pondělí řekl, že kvůli postoji ČSSD rezignoval na hledání jiného řešení...

Výběr článků

Načítám