Hlavní obsah

ODS napadla Pithartovo zvolení do Senátu

Právo, Novinky, ČTK, trj, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanští demokraté žádají v Chrudimi o přepočítání hlasů odevzdaných v druhém kole říjnových voleb do Senátu. Kromě toho podala ODS stížnost na volby i v Mladé Boleslavi. Na Chrudimsku obhájil senátní křeslo Petr Pithart (KDU-ČSL) před kandidátkou ODS Janou Fischerovou o 24 hlasů.

Článek

Občanští demokraté se domnívají, že některé hlasy pro jejich kandidátku mohly být chybně označeny za neplatné a naopak některé hlasy pro Pitharta platné nebyly.

"Vzhledem k rozdílu pouhých 24 hlasů, o něž byl Petr Pithart zvolen [celá zpráva], záleží na každém hlasu a správnosti jeho posouzení. Po soudu chceme, aby zjistil, zda byla správně posouzena platnost odevzdaných hlasů," uvádí se v tiskové zprávě ODS.

Podle Pitharta se žaloba ODS nezakládá na konkrétních důkazech. "Může to být nebezpečný precedent, protože se ta žaloba neopírá o konkrétní důkazy, ale o statistickou úvahu, že vždy jsou nějaké lístky neplatné," řekl Právu Pithart.

Pithartův tým také nesprávnost hlasování odmítá. "Volební manažer kampaně a spolupracovníci Petra Pitharta zásadně odmítají zpochybnění práce volebních komisí, do nichž všichni kandidáti mohou vyslat své zástupce, zvláště je-li toto zpochybnění postaveno na pouhých domněnkách označovaných za důkazy, jak ze stížnosti vyplývá," uvedl Pithartův poradce Jaroslav Veis.

Podle ODS ovlivnila volby auta s logy ČSSD

Kromě Chrudimska podala ODS ve čtvrtek žalobu na neplatnost voleb v Mladé Boleslavi. Tam kandidát ODS Jaroslav Mitlener prohrál s Jaromírem Jermářem (ČSSD) o 323 hlasů.

Podle Mitlenera došlo k neoprávněnému ovlivnění výsledků tím, že spolupracovníci Jermáře parkovali s auty opatřenými logem strany u volebních místností v některých městech. Sám Jermář ale důvod stížnosti nezná. "Jsem přesvědčen o tom, že jsme vedli korektní kampaň a jestli má protikandidát jiný názor, já mu ho neberu," řekl Právu Jermář.

O stížnostech rozhodne Nejvyšší správní soud. V pátek v 16 hodin lhůta pro podávání stížností na druhé kolo senátních voleb končí.

Reklama

Související články

Stížnosti na volby se začínají kupit

Stížností podaných na průběh komunálních voleb přibývá. První stížnosti dostaly soudy ve středu, kdy začala desetidenní lhůta pro jejich podávání.

Výběr článků

Načítám