Hlavní obsah

ODS má 4 podmínky k podpoření afghánské mise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Splněním čtyř bodů podmínila ve čtvrtek ODS svou podporu vládnímu návrhu na vyslání až 120 vojenských průzkumníků do Afghánistánu. Nejsilnější opoziční strana chce po vládě finanční zajištění mise a redukci počtu vojáků jinde v zahraničí - tedy v Kosovu, řekl stínový ministr obrany ODS Petr Nečas.

Foto: Archiv zámku Dobříš

Jak nápaditě vytvořit svatební kytice, korsáže pro svatebčany či nazdobit svatební tabuli? Prozradí na zámku Dobříš

Článek

Občanští demokraté také žádají důkaz, že armáda má dostatek lidí na tři rotace této jednotky v Afghánistánu a že prostějovská jednotka bude převedena z podřízenosti vojenské zpravodajské službě. "Nebudeme asistovat u potupného stažení jednotky z důvodu nedostatku personálu tak, jak se tomu stalo u vojenské nemocnice v (irácké) Basře," poznamenal Nečas.

"Podmínky jsou kategorickým a nepřekročitelným minimem pro naši podporu vládního návrhu," prohlásil Nečas. Mezi podmínkami ale není požadavek, aby návrh své vlády podpořili všichni poslanci vládních stran. Nečas připomněl, že právě jeho strana má zásluhu na tom, že jednotky české armády už působily v Afghánistánu i v Iráku.

Poslanci by se návrhem měli zabývat do konce února, vojáci by měli odjet do poloviny letošního roku.

Související články

Češi do Afghánistánu zřejmě už na jaře

Česko vyšle do Afghánistánu pravděpodobně 121 vojáků, kteří by měli být rozmístěni na jaře příštího roku. Právu to v úterý v Bruselu řekl vojenský zdroj NATO.

Výběr článků

Načítám