Hlavní obsah

Vláda souhlasí s vojenskou misí v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda souhlasila s návrhem ministra obrany Miroslava Kostelky vyslat více než sto českých vojáků do dvou operací v Afghánistánu, oznámila ve středu mluvčí vlády Anna Veverková. Vyslání vojáků do bojové mise ještě musí schválit zákonodárci.

Foto: Vlastivědné muzeum Šumperk

Navzdory handicapu se Milan Nevrkla stal úspěšným sportovcem.

Článek

Více než sto českých elitních průzkumníků by se mělo účastnit Spojenými státy vedené protiteroristické operace Trvalá svoboda, tedy vyhledávání a likvidace přívrženců bývalého vládního hnutí Tálibán a organizace Al-Kajda v afghánských horách.

Zhruba 13 vojáků by se mělo zapojit do mise mezinárodních bezpečnostních podpůrných sil (ISAF), jejímž úkolem je asistovat afghánské přechodné vládě při zajištění stability v zemi. Deset příslušníků se má podílet na vyhledávání a likvidaci výbušnin.Tato jednotka však není zatím plně vybavena k bojovému nasazení a musela by provést nákup materiálu.

Dva vojáci jsou určeni pro měření, pozorování a vyhodnocování meteorologických prvků a jevů pro letecký provoz. Jeden specialista má provádět vojensko-geografické analýzy. Velitel kontingentu bude vyzbrojen pistolí, příslušníci samopalem, k dispozici budou i 2 odstřelovací pušky, terénní vozidlo Land Rover a těžký nákladní automobil.

Vyslání stočlenného kontingentu vojáků přijde státní kasu skoro na 290 miliónů korun. Část prostředků bude hrazena z rozpočtu resortu obrany a řešení zbývajících nákladů mají do konce června najít ministři obrany a financí.

V Afghánistánu už čeští vojáci působili. Lékaři z české polní nemocnice tam v roce 2002 ošetřili na 20 000 lidí. Celkem se tam vystřídalo 280 vojáků.

Související témata:

Výběr článků

Načítám