Hlavní obsah

ODS chce Paroubkovu pohrůžku řešit ve Sněmovně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ODS požádá premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD), aby ve Sněmovně vysvětlil svou pohrůžku a další výroky na adresu prezidenta Václava Klause. Paroubek ve čtvrtek v reakci na Klausova kritická vyjádření vůči evropské ústavě pohrozil prezidentovi omezením jeho zahraničních cest hrazených státem.

Článek

"ODS je hrozbou předsedy vlády prezidentovi silně znepokojena, neboť připomíná praktiky minulého režimu. Je snahou umlčet svobodnou diskusi o závažných tématech, které se dotýkají každého občana ČR. Bezprecedentní míra nehoráznosti prohlášení Jiřího Paroubka jen prokazuje, jak blízko má svým smýšlením ke komunistům," stojí v prohlášení ODS.

"Prezident podle ústavy zastupuje stát navenek a je spolutvůrcem zahraniční politiky," tvrdí dále občanští demokraté.

Podle Paroubka je ale prezident stejným služebníkem státu jako kdokoli jiný z vládních úředníků. V zahraničí proto musí vystupovat v souladu s postojem kabinetu.

"Je legitimním právem občana Klause vyjadřovat své názory. Jako prezident a součást výkonné moci státu by však měl zmírnit své postoje. Zejména v zahraničí, kde není vnímán jako občan Klaus, ale jako prezident republiky," uvedl Paroubek ve Žďáru nad Sázavou, kde se zúčastnil sněmu Svazu měst a obcí.

Klaus se chce příští týden s Paroubkem sejít a spor vyjasnit. [celá zpráva]

Karásek: prezident by se měl v cizině ukáznit

Za "neskutečný a neuvěřitelný" považuje výrok premiéra i první místopředseda ODS Petr Nečas. Pokud se tak Paroubek opravdu zachová, "vzniknou vážné pochybnosti o jeho příčetnosti", řekl Nečas.

Vláda podle něj udělala hrubou chybu, že se nesnažila v otázce euroústavy nalézt ani minimální shodu. "Odpovědí nám vždycky byl arogantní výrok, že oni mají většinu a tudíž se s námi domlouvat nepotřebují."

Předseda Senátu PČR Přemysl Sobotka považuje výroky za jasnou snahu umlčet za každou cenu kritiky evropské ústavní smlouvy.

"Odlišný politický pohled nemůže být vnímán jako snaha o poškozování dobrého jména státu. V konkrétním případě euroústavy jde ze strany prezidenta o standardní příspěvky do diskuse o její význam, smysl a charakter," uvedl Přemysl Sobotka. Je podle něj nutné rozlišovat potřebu koordinace české zahraniční politiky a snahu sankcionovat názory odlišné od těch vládních.

"Česká republika není poškozována diskusí o evropské ústavní smlouvě, ale naopak je poškozována výroky, které ve své snaze bránit v legitimní diskusi nad politickým tématem, mají totalitní charakter a ve své podstatě poškozují demokratické standardy v zemi," dodal.

Naopak místopředseda Unie svobody-DEU Svatopluk Karásek se Paroubka zastal. Podle jeho slov má prezident právo na své názory, ale musí respektovat postoj vlády. "Nemůže šířit řekněme extrémní, nebo dokonce extremistické názory. Někde určitá mez musí být," soudí Karásek, podle něhož jsou Klausovy postoje na hranici extrému. Když tedy jede do zahraničí, "měl by se podle mě ukáznit", soudí Karásek.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš se domnívá, že nejde o to prezidentovi diktovat, kam má jezdit, protože má hlava státu vlastní program zahraničních cest. Mělo by se však Klausovi naznačit, že "zahraniční politika se dělá v Černíně a že pokud má prezident svůj osobní názor třeba na takové věci jako je evropská ústava, tak by je měl dávat najevo způsobem, ze kterého bude zřejmé, že je prezidentem všech občanů a nejenom odpůrců ústavy", řekl Dolejš Právu.

Podle místopředsedkyně KSČM Zuzky Rujbrové má prezident právo na svůj názor. Souboj mezi vládou a prezidentem by byl nešťastný pro Českou republiku, soudí Rujbrová.

Anketa

Měl by se prezident k zahraničním otázkám vyjadřovat v souladu s vládou?
ano
47,4 %
ne
52,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2222 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám