Hlavní obsah

ODS a TOP 09 chtějí od Bárty vysvětlení nahrávky z porady VV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Faktický šéf VV a někdejší ministr dopravy Vít Bárta zřejmě bude muset koaličním partnerům vysvětlovat tajně pořízenou nahrávku z porady vedení VV. Z ODS i TOP 09 také v souvislosti s nejnovější kauzou VV zaznívají úvahy o konci vládní spolupráce s Věcmi veřejnými.

Foto: Burian Michal, ČTK

Faktický lídr Věcí veřejných (VV) Vít Bárta oznámil, že nebude kandidovat do čela VV.

Článek

"Považuji to za závažné. Nové informace potvrzují stanovisko ODS, které zastáváme už několik týdnů, že Věci veřejné nemohou spravovat silové resorty typu ministerstva vnitra a bohužel potvrzují to, že se jedná o stranu, která funguje tak, že je řízena fakticky bývalým ministrem dopravy Bártou," řekl ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

Poslanec TOP 09 Stanislav Polčák v České televizi řekl, že by TOP 09 a ODS měly co nejdříve přijmout nabídku VV, aby nejmenší koaliční strana odešla z vlády a podporovala ji jen z poslaneckých lavic.

Podle Pospíšila je na zvážení, zda by ODS měla dále zůstat ve vládě s VV. Záležet ale prý bude na další diskusi v ODS a klíčový bude postoj premiéra a předsedy ODS Petra Nečase. "Nechci předjímat, že nechceme VV v koalici, ale není možné samozřejmě nad tím mávnout rukou. Bude nutné, aby to pan Bárta koaličním partnerům vysvětlil," řekl Pospíšil. O věci se podle něj bude hovořit v ODS i na jednání koaličních lídrů.

Drobil má vlastní zkušenost

Další místopředseda ODS Pavel Drobil reagoval na zveřejnění nahrávky z interní porady VV opatrněji. "Z vlastní zkušenosti vůbec nechci reagovat na přepisy nějakých nahrávek. Jestli něco, tak má smysl si vyslechnout pana Bártu, pobavit se s našimi koaličními partnery, a potom se bavit o tom, jestli k tomu zaujímat nějaká stanoviska," řekl. Také případné svolání grémia ODS k této záležitosti je podle něj na premiéru Petru Nečasovi.

"Já spíše vyzývám k něčemu jinému, aby tahle sviňská praxe těchto nahrávek soukromých hovorů, které jsou potom různě interpretovány a dezinterpretovány, která začala někdy v prosinci jistým pánem, už konečně skončila, protože jinak se řítíme do pekla," řekl Drobil. Někdejší ministr životního prostředí byl sám nucen loni v prosinci rezignovat na svůj post poté, co tehdejší ředitel Státního fondu životního prostředí Libor Michálek zveřejnil nahrávky, na nichž Drobilův poradce Martin Knetig popisuje, jak se dostat k penězům na financování další Drobilovy kariéry a ODS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám