Hlavní obsah

Odpověď na audit k dotacím v zemědělství dorazila do Bruselu

Právo, Jan Holý

Ministerstvo zemědělství v pondělí odeslalo odpověď na bruselský audit zemědělských dotací ohledně možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova EK (GŘ AGRI) ji mělo obratem obdržet prostřednictvím Stálého zastoupení ČR při EU.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš.

Článek

Odeslání zprávy potvrdil ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) i Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který odpověď zpracoval.

Česko mělo na odpověď na předběžnou auditní zprávu čas do 20. září. Obsah odpovědi ale ministr ani SZIF nekomentoval.

Jednání plánováno na konec ledna

„K obsahu se nemůžeme blíže vyjádřit. Probíhající šetření je důvěrné a jeho průběh a obsah je nutné až do ukončení šetření chránit. Můžeme pouze konstatovat, že v odpovědi rozporujeme předběžná zjištění, která SZIF obdržel z EK 5. června letošního roku,“ potvrdila Právu mluvčí fondu Vladimíra Nováková.

Následovat bude podle ní bilaterální jednání, které je ze strany GŘ AGRI naplánováno na 28. ledna. „Zde budou mít obě strany dostatečný prostor k výměně svých stanovisek,“ uvedla.

Na konci května a na začátku června dorazily do Česka dvě předběžné auditní zprávy EK, které se týkají Babišova možného střetu zájmů.

V první z nich komise v anglicky psaném dokumentu dospěla k závěru, že Babiš má dále vliv na společnost Agrofert, kterou vložil do svěřenského fondu, a současně má jako premiér vliv na použití unijních peněz. Česku proto hrozí, že by mohlo vracet do unijního rozpočtu kolem 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal.

Odpověď na první zprávu předali zástupci ministerstva pro místní rozvoj na konci srpna stálému zastoupení ČR v Bruselu. Podrobnosti úřad nezveřejnil. Babiš vracení peněz vyloučil.

Fond vyplácení dotací pozastavil

Ani u druhé odpovědi, která se týkala zemědělských dotací, není obsah znám. SZIF ale už dříve ohlásil, že prozatím nebude Agrofertu proplácet dotace od února 2017, kdy Babiš firmu vložil do svěřenských fondů.

Agrofertu bylo ze SZIF od roku 2012 do konce letošního dubna vyplaceno zhruba 6,52 miliardy korun.

Kvůli zemědělskému auditu přestal SZIF vyplácet od srpna loňského roku dotace i podnikům rodiny ministra Tomana.

Agrofert už dříve uvedl, že oba návrhy auditů EK vnímá jako pochybné a neprofesionální. „Evropští auditoři předvedli mnoho omylů, nepravdivých tvrzení a závěrů. Kdyby se nás aspoň zeptali, nikdy by ke svým závěrům nemohli dojít. Například zkoumali období, kdy pan Babiš nebyl v žádné exekutivní funkci. Taktéž úplně opomněli fakt, že novela zákona o střetu zájmů, takzvaný lex Babiš, zahrnovala přechodné období,“ ohradil se již dříve mluvčí koncernu Karel Hanzelka.

Reklama

Výběr článků

Načítám