Hlavní obsah

Ministerstvo průmyslu nyní dotace Agrofertu nevyplácí, tvrdí ministr

Podle ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) resort od účinnosti zákona o střetu zájmů schválil jediný projekt pro společnost Agrofert. K proplacení podle něj zatím nedošlo. Ministr to uvedl v rámci čtvrtečních interpelací.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček

Článek

„Neproplácí se už od prosince minulého roku. Tvrzení, že se proplácí, není pravdivé,” řekl Havlíček na dotazy Věry Kovářové (STAN) a Martina Jiránka (Piráti). Schválený projekt skupiny je podle něho v hodnotě do 50 milionů korun. Žádost o platbu by podle ministra mohla přijít příští rok, ministerstvo by ji posoudilo a projekt by byl pozastaven.

Havlíček podotkl, že ministerstvo vyplácí peníze až následně. Pro platbu jsou podstatné skutečnosti z doby žádosti a schválení projektu. Nyní ministerstvo vyplácí podle Havlíčka zhruba tři roky staré projekty. Z jeho vyjádření vyplynulo, že poslední peníze skupině Agrofert ministerstvo poslalo loni prosinci, přičemž se jednalo o projekt schválený v době před účinnosti zákona o střetu zájmů.

„Nelze plošně přestat proplácet případné žádosti o platbu, aniž by nedošlo k individuálnímu posouzení v každém jednotlivém případě,” zdůraznil Havlíček. K plošnému zastavení plateb by ministerstvo mohlo přistoupit potom, co by zjistilo větší množství individuálních chyb.

K preventivní stopce přistoupil třeba Státní zemědělský intervenční fond v případě zemědělských investičních dotací poté, co do Česka dorazily předběžné závěry auditů Evropské komise k možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle prvního z nich Babiš ve střetu zájmů v souvislosti s holdingem Agrofert je. Babiš v souvislosti se zákonem o střetu zájmů vložil skupinu do svěřenských fondů.

Reklama

Výběr článků

Načítám