Hlavní obsah

Odborář Dufek znectil vládu. Fiala u něj nedávno řečnil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z řečníků, kteří na sobotní demonstraci vládu Petra Fialy (ODS) ostře zkritizovali, byl i předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Přitom týden před demonstrací, 3. března, vystoupil premiér Fiala na konferenci Dufkových odborářů ve vládním Lichtenštejnském paláci.

Bohumír Dufek na demonstraci Česko proti bíděVideo: ČTK

 
Článek

Tam Fiala vyzval odbory, aby přijaly svůj díl odpovědnosti za ekonomickou situaci ČR a udržitelnost veřejných financí, a požádal je, aby odboráři ve svých požadavcích byli realističtí a vnímali celkovou ekonomickou situaci.

Dufek je i stálým účastníkem tripartity, tedy vlády, odborů a zaměstnavatelů. Na sobotní protivládní demonstraci Dufek přednesl jeden z nejostřejších projevů. „Skopčáci skoupili všechny firmy, dneska nám diktují a vysávají republiku jako pijavice,“ řekl. „Musíme ten humus zlikvidovat. Jsme schopni zničit ho v řádných volbách, až je vyhrajeme, tak všechno změníme,“ burcoval.

Zajištění demonstranti jsou podezřelí z přestupku. Zraněni byli tři policisté

Krimi

Naštvaný Středula

„Musíme sáhnout k nátlakovým akcím, je potřeba přitvrdit,“ hřímal z pódia, kde vyzval k blokaci ministerstva práce a sociálních věcí a dalších resortů. Chce také blokovat sklady supermarketů na protest proti jejich cenové politice. „Uvidíme, kdo vydrží, jestli oni, nebo my. Když to nejde po dobrém, půjde to po zlém,“ vyhrožoval Dufek.

Fiala se nechtěl k demonstraci vyjádřit. „Pan premiér je přesvědčen, že projevy, vystupující i vznášené požadavky hovoří sami za sebe a není je potřeba nijak komentovat,“ vzkázal Fialův mluvčí Václav Smolka.

Dufkova slova nadzdvihla šéfa ČMKOS Josefa Středulu. „Opravdu mě naštval Bohumír Dufek, předseda Asociace samostatných odborů. Ta nemá s ČMKOS naštěstí nic společného. Slova o ‚skopčácích‘ nebo výzvy ‚když to nejde po dobrým, půjde to po zlým‘ jsou pro mě zcela nepřijatelné,“ tweetoval.

FOTO: Demonstrace Česko proti bídě přilákala několik tisíc nespokojených lidí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám