Hlavní obsah

Odborář Dufek peče s Rajchlovou PRO. Středula to opět odmítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek se ve středu objevil po boku předsedy mimoparlamentní strany PRO Jindřicha Rajchla. Na tiskové konferenci vyzval všechny odbory, aby se připojily k protivládní demonstraci, kterou PRO plánuje na 16. září a jejímž cílem by měla být demise pětikoaličního kabinetu Petra Fialy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohumír Dufek na archivním snímku.

Článek

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula vzkázal, že s PRO nechce mít nic společného. Rajchla přišla podpořit i Václava Schreibová, předsedkyně odborů organizace Eaton Elektrotechnika, která spadá pod odborářský svaz KOVO, tedy součást ČMKOS.

My, ČMKOS, nejednáme s PRO
Josef Středula

„Odmítáme státní rozpočet i návrhy na balíček, který bere těm nejchudším. Nejsme spokojeni s vládou, podporujeme demonstraci 16. září. Je naše povinnost se vyjádřit,“ řekl Dufek.

Schreibová uvedla, že na dřívější demonstrace, které PRO pořádalo, chodilo mnoho členů OS KOVO. „Věřím pevně, že se k nám přidá i vedení odborů jako takové včetně ČMKOS,“ řekla.

Malí národovci mají malé šance, míní experti

Domácí

Blokáda se nekonala

Středula však o tom nechce ani slyšet. „Má slova platí i nadále. My, ČMKOS, nejednáme s PRO,“ vyjádřil se pro Právo odborový předák.

Ten se ostře vymezil proti Dufkovi už v březnu. Předseda Asociace samostatných odborů tehdy vystoupil na demonstraci pořádané Rajchlem na Václavském náměstí a přednesl konfrontační projev. V něm mluvil mimo jiné o „skopčácích“, kteří podle něj vysávají republiku, a o „humusu, který je třeba zlikvidovat“. Vyzýval také k nátlakovým akcím. Středula tehdy zareagoval, že ho Dufkův projev „opravdu naštval“, a odsoudil jej jako nepřijatelný.

Strana PRO Jindřicha Rajchla, jejíž preference se pohybují kolem jednoho a půl procenta, pořádá demonstrace pravidelně od loňského roku, těch největších se zúčastnily desítky tisíc lidí. Na jaře sliboval Rajchl po demonstraci blokádu vládních budov tak dlouho, dokud Fialova vláda neodstoupí. Blokáda se však nekonala.

„ČR je dnes Titanikem, co narazil do ledové kry, a lidé, kteří pracují v podpalubí, se už začínají topit. Kapitán Titaniku, Petr Fiala, jen přidává na hlasitosti hudby. Je třeba vyměnit kapitána a celou posádku,“ řekl ve středu Rajchl.

Rajchl se chystá do eurovoleb

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám