Hlavní obsah

Obrana koupila drahé kulomety přes prostředníka, přestože avizovala nákupy napřímo

Nákup téměř tisícovky kulometů Minimi, schválený ministerstvem obrany ještě pod vedením Lubomíra Metnara (za ANO), provází řada spekulací kvůli době podpisu smlouvy (pouhé tři dny před loňskými Vánocemi), ale také ceně. Jeden kulomet s příslušenstvím totiž přijde na více než milion korun. Zaráží také nákup bez výběrového řízení přes zprostředkovatelskou jihočeskou firmu, ačkoliv minulá vláda slibovala, že bude nakupovat bez prostředníků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kulomety nakoupila vláda ještě za bývalého ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO).

Článek

Kulomety Minimi jsou ve výzbroji české armády již roky, podobně jako u prakticky všech armád zemí NATO, a k dispozici jich vojáci mají už několik stovek.

O dalším nákupu téměř tisícovky belgických kulometů za 1,13 miliardy korun rozhodlo loni 21. prosince tehdejší vedení resortu pod taktovkou exministra Metnara.

Ministerstvo obrany opět na nákupech. Za děla z Francie zaplatí 8,5 miliardy

Domácí

Prakticky od zveřejnění informace o nákupu se vede řada spekulací, zejména o ceně. Cena za jednu zbraň s příslušenstvím vychází v průměru na 1,19 milionu korun.

Oproti dřívějšímu nákupu v roce 2016 se aktuální cena zvedla o více než čtvrt milionu, tehdy jeden kulomet s příslušenstvím stál průměrně 738 tisíc korun. Na nejasnosti okolo nákupu upozornil v pondělí večer investigativní pořad Reportéři ČT.

Oproti minulosti výrazně vyšší cena

„Jednotková cena 1,19 milionu korun za jeden kus kulometu vypadá skutečně velmi zvláštně. Musíme si uvědomit, že to je v podstatě cena tří osobních automobilů a lehký kulomet této kategorie není zas tak sofistikovaná zbraň,“ řekl reportérům vojenský publicista a šéfredaktor ATM Michal Zdobinský.

Náměstek ministra obrany pro vyzbrojování Lubor Koudelka, který za resort obchod podepsal, cenu vysvětlil tím, že jde o specifické vybavení, kdy právě optika pro denní a noční vidění, má tvořit „v podstatě dvě třetiny ceny celého systému“.

V ceně je pak také dohoda o možnosti pořízení náhradních dílů po dobu deseti let.

Černochová: Armádu modernizovat musíme. Závazek k NATO splníme

Domácí

Až 949 kulometů má do roku 2025 dodat jihočeská firma CB SERVIS CENTRUM. Resort využil prostředníka navzdory slibu minulé vlády, že zbrojní nákupy ze zahraničí budou probíhat bez nich a bude se nakupovat napřímo.

Belgické kulomety přitom napřímo od výrobce nakupuje například Norsko či Portugalsko. Tuto cestu česká vláda nezkusila, ačkoliv to zákony umožňují.

Podle Reportérů ČT například Norsko v minulých měsících uzavřelo rámcovou dohodu přímo s výrobce na čtyři tisíce kulometů s příslušenstvím, kdy zároveň byla stanovena horní hranice v přepočtu na 875 milionů korun.

To by znamenalo, že cena jedné zbraně je přibližně 219 tisíc korun.

V minulosti Česko tytéž kulomety rovněž nakupovalo přes nákupní agentury NATO (NSPA). Konkrétně šlo o 269 souprav za dvě stě milionů korun, tedy výrazně levněji. Ani tímto směrem se resort aktuálně nevydal.

Nášlapná mina po Metnarovi. Černochovou potrápí obří zakázka na BVP

Domácí

„Co se týká zadání přes NSPA, je pravda, že v minulosti jsme pořízení tohoto kulometu realizovali přes NSPA, ale bohužel jsme neměli příliš dobré zkušenosti. Ta zakázka se protáhla o několik let,“ zdůvodnil rozhodnutí náměstek Koudelka s tím, že tehdy problém nastal s dodáním příslušenství od amerických dodavatelů.

Požadavky byla schopná splnit jediná firma

Majitel a jednatel jihočeského dodavatele Lubomír Havelka nechtěl na dotazy k vysoké ceně kulometů odpovědět.

„Já se k tomu vyjadřovat nebudu. Armáda si dala nějaké složení, co všechno má ta souprava obsahovat. V rámci složení té soupravy jsme podali ucelenou nabídku,“ řekl ČT Havelka.

Jeho společnost byla jediná, kdo dokázal splnit požadavky jednacího řízení splnit.

Srovnávací soutěž tedy neproběhla, jelikož další společnosti jako Česká zbrojovka či společnost Banzai si vyhodnotily, že nejsou schopny požadavkům vyhovět a tendru se nezúčastnily.

Začíná to lítat. Náměstci Müller a Podivínský odvoláni

Domácí

U nákupu taktéž chyběly znalecké posudky. Podle Koudelky se nikdo do nadvakrát vypsané veřejné zakázky na znalce nepřihlásil.

Cenu tedy ověřovali úředníci resortu. Podle tehdejšího ministra obrany Metnara zákon neukládá při této formě zadání povinnost ověřovat cenu. Stojí si také za tím, že vše bylo v pořádku.

„Od počátku, jak byly zakázky dokladovány, a zvláště tato, jsem byl ujišťován, že zakázka je naprosto v pořádku, že byla ministerstvu obrany dokonce poskytnuta sleva a že je to výhodné pro ministerstvo obrany,“ řekl ČT Metnar.

Pod dohledem NKÚ

Problémy s nákupem kulometů MINIMI byly i v minulosti. Stejná firma měla zbraně dodat i před deseti lety.

Resort ovšem tehdy nákup zastavil kvůli vysokým cenám. Vloni pak podle Reportérů ČT prověřoval Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) jinou zakázku, kdy firma prodala armádě 70 kulometů.

Miliony pro armádu za letiště stopl soud

Domácí

„U toho konkrétního nákupu kulometů MINIMI jsme zjistili řadu nedostatků. Byl vůbec problém specifikovat to, co chce armáda nakoupit. Ten druhý problém potom souvisel s tím způsobem nákupu,“ uvedl k tomu prezident NKÚ Miloslav Kala.

Dodal také, že i nynější nákup bude jeho úřad bedlivě sledovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám