Hlavní obsah

Začíná to lítat. Náměstci Müller a Podivínský odvoláni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychlý konec zažil politický náměstek Vladimír Müller na ministerstvu obrany. Brzy poté, co byla Jana Černochová (ODS) jmenována minulý pátek do funkce ministryně, rozhodla o Müllerově odvolání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Článek

„Politický náměstek by měl končit s členem vlády. Proto byl s nástupem nové vlády ministryní Janou Černochovou dne 17. prosince náměstek Vladimír Müller odvolán z funkce,“ řekl Právu mluvčí obrany Jan Pejšek.

Na ministerstvo nastoupil Müller v červenci 2020 jako politický náměstek ministra Lubomíra Metnara (ANO), podle kuloárních informací jako nominant KSČM, která v té době podporovala menšinový kabinet ANO a ČSSD.

Novou starostkou Prahy 2 je Udženija, střídá Černochovou

Domácí

Müller v minulosti působil jako náměstek ministra zahraničí pro záležitosti Evropské unie a velvyslanec v Belgii. Dříve nosil dres ČSSD a byl také mezinárodním tajemníkem ČSSD v Lidovém domě.

Michal Hašek na nic nečekal

Na příchod nového ministra nečekal např. bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), kterého si za politického náměstka na ministerstvo vnitra vybral letos v dubnu bývalý ministr a šéf soc. dem. Jan Hamáček.

Hašek na začátku prosince oznámil, že se vrací do advokacie.

Také nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) odvolal politického náměstka resortu – Tomáše Podivínského. Jeho místo chce obsadit v nebližší době. Napsal to v pondělí server Česká justice.

Z vykroužkovaných Pirátů budou političtí náměstci

Domácí

Podivínský se stal náměstkem tehdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) loni v létě. Do roku 2013 byl poslancem za KDU-ČSL. Ve stejném roce se stal ministrem životního prostředí v úřednické vládě Jiřího Rusnoka. Mezi roky 2015 a 2020 byl českým velvyslancem v Berlíně.

Reklama

Výběr článků

Načítám