Hlavní obsah

Občané mají právo mít pistoli. Foldyna s Klausem ml. společně vystoupili proti regulaci zbraní

Novinky, zpe
Praha

Legální držitelé zbraní páchají minimum trestných činů, tvrdí poslanec a místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna. Stejný názor má i jeho kolega Václav Klaus ml. z ODS. Poslanci spolu ve středu vystoupili na tiskové konferenci ve Sněmovně a oznámili, že podepsali petici proti regulaci zbraní ze strany Evropské unie. Už dříve ji podepsal i prezident Miloš Zeman.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD).

Článek

„Stavím se proti naprosto zbytečnému zpřísňování zákona. Český zákon o zbraních a střelivu je jeden z nejlepších v Evropě,“ prohlásil Foldyna.

„Nemáme jedinou informaci, že by byl v Evropě páchán teroristický trestný čin držitelem zbrojního průkazu vydaného v ČR,“ dodal.

Podobně se vyjádřil i Klaus. „V nedemokratických zemích má zbraně jenom vláda, v zemi svobodné mají občané právo držet zbraň,“ řekl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Václav Klaus ml.(ODS)

EU chce zabránit teroristickým útokům

Petici, která se staví proti zpřísňování držení zbraní, už dříve podepsal i prezident Miloš Zeman.

Evropský parlament schválil směrnici v polovině loňského března. Chce tím zabránit teroristickým útokům. Směrnice například zakazuje poloautomatické zbraně upravené z automatických zbraní, poloautomatické zbraně vybavené sklopnou nebo teleskopickou pažbou či poloautomatické zbraně na základě kapacity zásobníku.

Kritici ale tvrdí, že teroristické činy nejsou páchány legálně drženými zbraněmi. To si myslí i Foldyna. Minulá vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL podala proti směrnici žalobu k Soudnímu dvoru EU. Proti regulaci se stavěl i někdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Vloni v únoru dokonce natočil video s puškou v ruce, na kterém říká, že žádný Divoký západ v Česku nehrozí. [celá zpráva]

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) pózuje se zbraní.

Petice, která vznikla v polovině ledna, vyzývá poslance, aby směrnici nepřijímali a aby proti ní kladli aktivní odpor. Zároveň žádá parlament, vládu i prezidenta, aby „znovu projednali a podpořili a schválili novelu ústavního zákona o bezpečnosti ČR, zakotvující do našeho ústavního pořádku právo na legální vlastnictví zbraní za účelem zajištění obrany a vnitřní i vnější bezpečnosti našeho státu“.

Výběr článků

Načítám