Hlavní obsah

O víkendu rozkvetou meruňky. Překotný nástup jara děsí sadaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přežijí? Přijdou mrazy a zničí úrodu? Zatímco se lidé na procházkách radují z nalévajících se pupenů, sadaři dění sledují s velkými obavami. Překotný nástup jara nevěstí nic dobrého. Po pěti letech bez meruněk hrozí škody ještě větší.

Foto: Milan Vojtek, Právo

František Stehlík obdivuje první kvetoucí mandloň z Itálie

Článek

Počasí odpovídající konci března je už v poslední únorové dekádě. „Je to stále stejné už po několik posledních let. Rychlý nástup jara, ve kterém mi v sadu rozkvetou meruňky, a pak série mrazivých dnů, které zničí úrodu,“ říká sadař Martin Hauk z Břeclavi.

Letošní situace se podle něj podobá předchozím letům, kdy byl nástup jara natolik bouřlivý, že prakticky ve stejný čas kvetly rané i pozdní odrůdy. A pak přišel mráz a všechno zničil.

Místo meruněk fíky?

„Pupeny meruněk jsou nalité, je to jen otázka času, kdy rozkvetou. O víkendu, nejpozději na začátku příštího týdne, budou v květu. Příliš brzké oteplení u meruněk prodlouží dobu, kdy jsou v ohrožení. S tím už se tak nějak smiřujeme. Je možné, že přijde doba, kdy se u nás už nebudou pěstovat,“ říká Radek Jansta z Ovocnářství Jansta ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku.

Nadprůměrné teploty zneklidňují vinaře. Teplo ale zatím révu neprobudilo

Domácí

„Možná opravdu dojde doba, kdy místo meruněk budeme ve velkém pěstovat fíky. Mráz, jaký tady je v zimě, jim neškodí a úrodu mají téměř celý rok. Ale s meruňkami se rozloučíme. Já už místo nemocných či poškozených stromů sázím raději švestky,“ doplňuje Hauk.

Probudily se také švestky a hrušky

Teplo, kdy je řadu dní na jihu Moravy dvanáct a více stupňů, ale probudilo i další ovocné stromy.

„Už se probudily i švestky a hrušky. Taky v nejbližších dnech začnou kvést. To znamená, že pokud přijde mráz, kromě meruněk odepíšeme i úrodu švestek a hrušek,“ řekl Jansta.

Desítky stupňů k dobru. Odborníci spočítali, jak moc je letos příroda napřed

Počasí

„Přes den tady máme i šestnáct osmnáct stupňů. V půlce března meteorologové hlásí příchod nějaké studené fronty ze severu, takže pokud se scénář naplní, tak nám mráz vezme všechno,“ obává se i Hauk.

Mandloňový sad zbělá po víkendu

Jediným místem, kde kvetoucí stromy nebudí obavy, ale radost, je tak mandloňový sad v Hustopečích na Břeclavsku. První kvetoucí strom tam vzbudil obrovskou pozornost.

„Když se objevily snímky naší mandloně, začaly mi drnčet telefony, že lidé chtějí přijet do sadů. Zatím jejich nadšení krotím, kvete nám v arboretu mandloň trpasličí, raná odrůda z Itálie. Tuzemské mandloně se na květ chystají, vykvetou asi o víkendu a v plném květu, nejkrásnější podívanou, nabídnou příští víkend,“ řekla Kateřina Kopová z Mandlárny.

Než křehká krása zmizí. Kvetoucí mandloňové sady v Hustopečích pohledem z dronu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám