Hlavní obsah

Nadprůměrné teploty zneklidňují vinaře. Teplo ale zatím révu neprobudilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Únor bílý, pole sílí? Tak tahle lidová pranostika zřejmě už natrvalo zůstane jako vzpomínka na minulost. I přes vlnu nezvykle vysokých teplot však zatím rostliny révy vinné na jižní Moravě zůstávají v zimním režimu. Situace se ale při pokračujících nadprůměrných teplotách podle vinařů může rychle změnit.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

V současné době vrcholí řez vinné révy. Ovšem řada vinařů, například s bioprodukcí, se do něj pustila hned po opadu listí, tedy již loni

Článek

Únor býval obdobím, kdy se teploty stabilně pohybovaly pod bodem mrazu a krajina byla pokryta sněhem. Letos, podobně jako už několikrát za poslední dvě dekády, se ale pohybují okolo šesti stupňů nad nulou.

Meteorologové predikují vysoké teploty i pro celý zbytek února.

„Je to jinak, než by to mělo být, počasí se chová nepředvídatelně a je těžké odhadovat, jak na to bude reagovat příroda. Rostliny révy vinné na našich vinohradech jsou zatím v klidovém režimu, ale to se může při pokračujících vysokých teplotách rychle změnit,“ vysvětlil Novinkám Libor Výleta, ředitel vinohradnictví skupiny Bohemia sekt hospodařící na jihomoravských vinohradech.

Teploty budou šplhat až k 17 stupňům

Počasí

Bojí se škůdců a chorob

Réva vinná je poměrně odolná a případný pokles teplot v dalších týdnech by ji neměl zásadně poškodit. Vinaři se však obávají dalších důsledků nadprůměrných teplot.

„Zima by měla být časem, kdy rostliny odpočívají, ideálně pod sněhovou pokrývkou, aby půda načerpala dostatek vláhy a rostliny z ní mohly čerpat v průběhu vegetace. Lokální nedostatek vláhy ve vrchních vrstvách půdy ohrožuje i mladé a nově vysazené keře, které mají mělké kořeny a nemohou si brát vláhu z podzemních vod. Mrazy hrají také velmi důležitou roli v přirozené ochraně rostlin před chorobami a škůdci,“ dodal Libor Výleta.

Jedinou výhodu spatřují vinaři v příjemnějších podmínkách pro řez. S touto činností se na vinicích začíná vždy po opadu listů, tedy již na konci listopadu, a trvá do konce února, kdy na něj navazují další činnosti. V letošním roce zruční řezači „Bohemky“ ostříhali přes dva miliony keřů révy vinné.

Desítky stupňů k dobru. Odborníci spočítali, jak moc je letos příroda napřed

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám