Hlavní obsah

Desítky stupňů k dobru. Odborníci spočítali, jak moc je letos příroda napřed

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pučící keře a kvetoucí květiny jsou již v únoru realitou, s níž se v blízké budoucnosti zřejmě budeme setkávat běžně. Teplé počasí, díky němuž se příroda již nyní na řadě míst probírá ze zimního odpočinku, jsou přitom odborníci schopni kvantifikovat. Jde o tzv. sumu efektivních teplot, která ukazuje, kolik tepla navíc rostliny i někteří živočichové oproti běžnému stavu dostávají.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

V Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity se objevují první jarní květy

Článek

Jsou to právě vysoké teploty, které stojí za zrychleným vývojem přírody. Sumu efektivních teplot nicméně nelze vnímat skrze hodnoty na teploměru.

„Pro biometeorology představuje spíše takový pomyslný spořicí ‚účet‘ přírody, kde se ukládá teplo,“ popsal sumu Český hydrometeorologický ústav.

Zároveň připomněl, že pro rostliny se jako mezní teplota pro jejich biologický vývoj uvádí 5 °C. Jestliže je tedy průměrná denní teplota nad touto hodnotou, rozdíl ukazuje, s jakým číslem za daný den se bude při výpočtu sumy efektivních teplot pracovat. Například při průměrné denní teplotě 8 °C by byla kladná odchylka 3 °C.

Suma je pak součet všech těchto průměrných daných teplot nad biologickým minimem.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Suma efektivních teplot nad 5 °C

K letošnímu 20. únoru meteorologové spočítali, že šlo na našem území o hodnoty mezi 15  a 75 °C. Při následném srovnání s dlouhodobými teplotními normály z let 1991 až 2020, konstatovali, že nynější hodnoty jsou o 10 až 40 stupňů Celsia nad normálem, což vysvětluje i současné uspíšení přírodních dějů a ukazuje, jak velký tepelný bonus mají rostliny a živočichové takříkajíc k dobru.

Nejvýraznější odchylky nezaznamenali jen na jižní Moravě či v Polabí, které patří mezi naše nejteplejší oblasti, ale průřezově ve většině regionů.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Suma efektivních teplot ve srovnání s normálem z let 1991 až 2020

O neobvykle teplém počasí svědčí i absence sněhové pokrývky, která se udržuje pouze v polohách nad 1000 metrů, i zprávy klimatologů o pokračujícím trendu nejteplejších měsíců v historii měření, který souvisí s globální změnou klimatu.

V únoru jako v dubnu, hory už se zelenají

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám