Hlavní obsah

NSS odmítl prvních pět stížností na eurovolby

Právo, pko
Brno

Nejvyšší správní soud (NSS) na svém zasedání kvůli stížnostem na volby do Evropského parlamentu odmítl prvních pět podání. Důvodem jsou především formální vady, které stěžovatelé neopravili ani poté, co je k tomu soud vyzval.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dalším důvodem pro zamítavé stanovisko bylo to, že voliči po soudu požadovali rozhodnutí, které mu nepřísluší. Právu to ve středu řekla mluvčí soudu Sylva Dostálová. NSS čeká v následujících dnech posouzení zbývajících 11 stížností.

„Volební senát průběžně komunikuje s účastníky řízení, soud je vyzývá k případnému odstranění vad návrhu a čeká, zdali navrhovatelé vady v zákonné lhůtě odstraní, poučuje je o složení volebního senátu a nadále shromažďuje podklady pro rozhodování,“ dodala Dostálová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zbývá vyřešit stížnosti Pirátů a Zelených

Předsedou volebního senátu je Vojtěch Šimíček, kterého ve čtvrtek jmenuje prezident Miloš Zeman ústavním soudcem. NSS tak bude muset volební senát doplnit o jiného soudce.

Soudci se budou muset ještě mimo jiné vypořádat se stížnostmi Strany zelených a České pirátské strany, které kritizovaly pětiprocentní hranici pro vstup do europarlamentu. Lhůta pro rozhodnutí o všech stížnostech uplyne 26. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám