Hlavní obsah

Novým prezidentem ČR je Václav Klaus

Novinky, ČTK, Kateřina Perknerová, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nástupcem Václava Havla v úřadu prezidenta České republiky je Václav Klaus. Ve třetím kole třetí prezidentské volby získal 142 hlasy od přítomných 280 poslanců a senátorů. Ke zvolení potřeboval 141 hlas.

Foto: Repro stream.cz - Ondřej Kořínek

Strážníci museli agresivního taxikáře spoutat.

Článek

Pro Václava Klause hlasovalo 109 poslanců a 33 senátorů. Jan Sokol dostal 124 hlasů - 78 ve Sněmovně a 46 v Senátu.

Po měsíci tak má Česká republika svého prezidenta, i když Václav Klaus se jím oficiálně stane až 7. března, kdy na společné schůzi Poslanecké sněmovny a Senátu složí prezidentský slib.

"Vážím si toho, že - jak mohu odhadovat - hlasy pro mě přišly i z jiných stran," prohlásil vzápětí po zvolení Klaus. Ujistil přitom přítomné, že bude prezidentem všech zákonodárců a všech občanů České republiky. "Věty, které jsem zde přednášel nebudou po této úspěšné volbě zapomenuty a budou platit zítra, pozítří, po celých příštích pět let," ujistil Klaus. Jeho minulé i včerejší sliby se týkaly spolupráce se všemi stranami, toho, že jako prezident nehodlá zasahovat do činnosti vlády a postavení hlavy státu chápe jako službu lidem.

"Budu maximálně usilovat o to, že musíme v naší zemi docílit nové míry svornosti, pohody", dodal Klaus s tím, že soupeření nesmí být nepřátelství a je třeba umět naslouchat a spolupracovat. Podle něj je povinností všech politiků, aby znovu vybudovali důvěru občanů ve stát a jeho instituce.

"Zůstávám stát oběma nohama pevně na zemi a nebude se vznášet v nějakých výšinách",

Řekli po volbě

Miloš Zeman (bývalý premiér a expředseda ČSSD) vzkázal, že by Klaus měl za své dnešní zvolení prezidentem poděkovat premiérovi a šéfovi soc. dem. Vladimíru Špidlovi a místopředsedovi strany Stanislavu Grossovi.

Mnoho zdaru popřál bývalý prezident Václav Havel svému nástupci Václavu Klausovi. "Blahopřeji vítězi prezidentských voleb a přeji mu při výkonu prezidentské funkce mnoho zdaru," vzkázal ČTK po svém tajemníkovi Jakubu Hladíkovi z dovolené v zahraničí.

Karel Kühnl (US-DEU): "Samozřejmě blahopřeji vítězi. Důležité je, aby byl prezidentem všech a nejen poslanců KSČM, kteří jej zvolili."

Poražený prezidentský kandidát Sokol šel do jednacího sálu prakticky za nezájmu médií a prohlásil: "Je to legitimní rozhodnutí Parlamentu, není co dodat."

Miloslav Ransdorf (KSČM): "Vítězství Václava Klause jsem přijal s velkou hořkostí, chápu to jako posílení pravice a jako důsledek rozkladu v sociální demokracii."

Na dotaz, zda nechápe podporu Klause komunistickými poslanci jako zradu na voličích KSČM, prohlásil: "Já samozřejmě nevím, kdo z našich poslanců Klause volil či nevolil. My jsme dostali úkol zabránit zvolení Sokola."

Vítězství Klause přičítá vzpouře ve stranách vládní koalice, vzpouře členů stran vládní koalice proti jejich stranickému vedení. 

Vojtěch Filip (KSČM) -  Na dotaz, zda to chápe jako vítězství KSČM, odpověděl: "Nevnímám to tak, neboť vzhledem k tajné volbě není jasné, kdo Klause podpořil."

Senátor Jan Ruml (US-DEU): "Je prezidentem z vůlé komunistů, je to jejich prezident ne náš. Já to respektuji, protože jsem demokrat." Odpovědnost podle něj za zvolení nese i ČSSD.

Předseda US-DEU Petr Mareš: "Vypadalo to, že tato laťka je vysoko nad jeho životní možnosti. Je to na třetí pokus určitě slušný výkon."

Zpěvačka Lucie Bílá po zprávě o zvolení Václava Klause tak "křičela radostí", že málem přišla o hlas, a doufá, že pocity štěstí bude sdílet i "celý národ".  

Vysokoškolský pedagog a katolický kněz Tomáš Halík přiznal, že Klaus je přesným opakem toho, co by čekal od nástupce Václava Havla. "Je mi nesmírně líto, že - především z vůle komunistů - jsme přišli o možnost mít v čele státu opravdu skvělého, moudrého a čestného muže - Jana Sokola," uvedl.

"V duchu jsem pracovala na tom, aby byl zvolen. Teprve teď si uvědomuji, že je zvolen a co to znamená. Ať jsem to brala tak nebo tak, přišla jsem na to, že určitě bude dobrým prezidentem," řekla osmaosmdesátiletá Marie Klausová - matka Václava Klause.

Druhá a třetí volba

Kandidát ODS Václav Klaus před 3. kolem navštívil klub komunistů a poděkoval jim za hlasy. Učinil tak v duchu výzvy jejího předsedy Miroslava Grebeníčka, který těsně po skončení druhého kola řekl: "Pokud stojí o přízeň, tak ať přijdou. Pokud ne, tak ať nechodí."  Jan Sokol klub KSČM  nenavštívil.

Druhé kolo skončilo podobně jako první. Václav Klaus znovu vyhrál ve Sněmovně, Jan Sokol v Senátu. Oba tak postoupili do třetího kola. V něm vítězí ten, kdo získá nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců a senátorů.

Klaus ve druhé volbě dostal od poslanců o šest hlasů méně než v prvním kole, ale i 109 hlasů mu stačilo s přehledem na vítězství v Poslanecké sněmovně, kde jeho konkurenta volilo 83 poslanců.

V Senátu však Klaus prohrál, když se pro něj vyslovilo jen 30 senátorů, zatímco Sokola podpořilo 46 členů Senátu.

Sokola znovu nepodpořilo všech 97 poslanců vládní koalice, kteří ho nominovali.

Druhé kolo začalo po čtrnácté hodině, krátce poté, co  šéf Sněmovny Lubomír Zaorálek oznámil výsledky prvního kola třetí volby prezidenta, ve které nezvítězil ani jeden z navržených kandidátů.

Ještě před vyhlášením výsledků 2. kola se mezi čtyřma očima sešel kandidát ODS Václav Klaus s premiérem a předsedou ČSSD Vladimírem Špidlou. Schůzku odmítli oba jakkoliv komentovat. Klaus se poté ještě setkal se šéfem komunistů Miroslavem Grebeníčkem. O obsahu schůzek není nic známo.

Podle Grebeníčka není rozdělení hlasů zákonodárců KSČM po druhém kole volby definitivní. Oba kandidáti si pro podporu budou muset přijít. "Pokud stojí o přízeň, tak ať přijdou. Pokud ne, tak ať nechodí," řekl ČTK.

První kolo

V prvním kole třetí volby se o prezidentovi nerozhodlo. Sněmovna opět upřednostnila kandidáta ODS Václava Klause, Senát tradičně hlasoval pro jeho protikandidáta. Klaus získal od poslanců 115 hlasů, zatímco Jan Sokol jen 81. Senát se poměrem 47:32 přiklonil na stranu Sokola.

Do druhého kola třetí volby tak postoupili oba kandidáti.

Sokola oficiálně navrhlo do prezidentské volby 97 poslanců vladní koalice, ovšem v prvním kole dostal jen 81 hlas.

Spekuluje se o tom, že chybějící hlasy pocházejí z tábora ČSSD, ale možná i od unionistů a lidovců. Podle kuloárových informací Sokola nepodpořilo 16 ze 70 poslanců ČSSD.

Naopak Klause podpořilo 115 poslanců, přičemž klub ODS má je 58 členů. Zřejmě ho podpořila velká část komunistů, kterých je ve Sněmovně 41 a někteří poslanci zbylých tří stran - ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU.

Doslova do písmene si vychutnával čestný předseda ODS Václav Klaus své vítězství prvního kola prezidentské volby ve Sněmovně. Houf novinářům totiž na něj čekal skoro hodinu před jídelnou, kde dlouze obědval. Nezářil však zase tak nadšeně, jako po prvním kole druhé volby, kdy porazil svého největšího životního politického soupeře Miloše Zemana.

Přiznal se, že "snil" o nejednotnosti vládní koalice a 57 hlasů navíc podle něj získal napříč z klubů ostatních politických stran. Prozíravě nehazardoval však žádnými výpady na adresu vládní koalice, která byla v ten okamžik zpražena, neboť by se mu to mohlo před dalšími koly vrátit jako bumerang.

Premiér a předseda ČSSD Vladimír Špidla, jehož další kariéra v čele ČSSD je nyní v sázce, nechtěl komentovat výsledky prvního kola dnešní tajné volby prezidenta republiky. Ačkoli kandidát vládní koalice Jan Sokol nedostal hlasy všech poslanců vládních stran, Špidla se před novináři tvářil spokojeně a usmíval se. Opakoval jen, že do skončení celé volby hlavy státu nic komentovat nebude.

"Nedávám žádné komentáře," odrážel Špidla dotazy novinářů, jak výsledek prvního kola volby hodnotí.

"Ukázalo se, že vždy 12 až 13 poslanců koalice volilo Klause, ať už byl kandidátem Bureš, Zeman nebo Sokol," řekl k výsledku 1. kola ministr sociálních věcí Zdeněk Škromach.

"První kolo ukázalo, že náš kandidát je průřezovým kandidátem, neboť dostal hlasy od všech politických stran," uvedl místopředseda ODS Jan Zahradil. Dle jeho mínění 1. kolo kopírovalo situace z předchozích dvou voleb. Dodal, že výsledky 1. kola nepřeceňuje, i když Klaus v součtu získal hlasy potřebné pro vítězství v případném 3. kole dnešní volby.

"Nemohu být spokojen. To jedině až úspěšně proběhne celá volba," řekl jeden z vyjednavačů ODS Miroslav Beneš. Byl zklamán, že Klaus nezískal větší podporu v Senátu. "Doufám, že se nám to do třetího kola podaří zlomit," dodal.

Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová se volby prezidenta účastní již potřetí jako host. Zatím nikdy podle svých slov nevydržela až do konce. "Nepředpokládám to ani dnes," řekla v předsálí Španělského sálu. "Mám zcela jiného favorita, který zatím nefiguroval v žádné volbě," uvedla na otázku, koho by chtěla na Hradě.

Režisér Jiří Krejčík, který se také potřetí přišel podívat a na rozdíl od Drábové vždy vydržel až do konce, prohlásil: "Režírovat bych si to netroufl."

---------------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------------------Volba prezidenta on-line

---------------------------------------------------------------------------------------

Tajná volba

Poslanci a senátoři se rozhodli, že i dnes budou prezidenta vybírat v tajné volbě, a krátce před půl dvanáctou si začali vyzvedávat hlasovací lístky. Schůze bude pokračovat ve 14:00 vyhlášením výsledků prvního kola.

Stejně jako při první a druhé volbě dostali oba prezidentští kandidáti šanci při schůzi Sněmovny a Senátu promluvit. Vylosovali si pořadí. První začal mluvit Sokol, po něm se slova ujal Klaus.

Sokol: Nebát se a nekrást

Prezidentský kandidát vládní koalice Jan Sokol  ve svém projevu na Pražském hradě uvedl, že při rozhovorech s poslanci a senátory se shodli, že v naší společnosti nastala nenápadná, ale závažná změna.  Do pozadí podle Sokola ustupují velké zakladatelské postavy 90. let, v čele politických stran se objevily nové tváře, možná ne tolik výrazné, ale zato nepoznamenané předchozími spory.

Některé z velkých zakladatelských osobností už naznačily, že se nechtějí vracet do heroických dob, kdy politika splývala s jednotlivými tvářemi, uvedl Sokol.

Podle něj se správa věcí veřejných rozlišuje na řízení charismatické a instituční.

To první je spojeno s vůdcovskými typy. "Přesvědčený demokrat si musí přát, aby charismatickou moc vystřídala moc instituční, která je občanskou službou, méně dramatickou, ale o to možná účinnější, průhlednější. Instituční demokracie vyžaduje nové lidi, méně oddané ideologiím, ale více schopné naslouchat,  reagovat na nové podněty, zachycovat nové  možnosti," řekl Sokol.

Podle něj má prezident především podporovat důvěru, že ČR je svobodným státem všech občanů, nejen těch úspěšných a silných. Prezident, jak sdělil Sokol,  nesmí politickým stranám konkurovat. Má pomáhat vytvořit silnou vládu, umožnit, aby rozumně hospodařila a dobře vládla.

Důležitá je podle něj komunikace s parlamentem, pozorně mu naslouchat tak, aby vetování zákonů bylo vzácnou výjimkou, stejně jako udělování milostí.  "Chtěl bych se přičinit, aby jich bylo co nejméně," řekl Sokol. Doplnil, že prezident nemá moralizovat, ale posilovat právo.

Ujistil přítomné, že není  akademik odtrženým od reality. "Jsem křesťan, ale rozhodný odpůrce politického klerikalismu, zastánce férového oddělení církví od státu," uvedl Sokol.

Podle jeho slov musí být zahraniční politika  čitelná a přesvědčivá, není v ní místo pro sólové kroky. Na prvním místě je pro něj evropská integrace.  "Nesmíme se octnout za plotem tak mohutného útvaru, nejlépe ve spolupráci se zeměmi, které s námi mají společné zájmy," doplnil Sokol.  Jak dodal, záleží na  tom, aby se Evropa  s USA nerozešla, aby se vzájemně korigovaly a doplňovaly. Při tom se nemají podle Sokola používat silácké výroky, ale pevné postoje, dodržování slova.

Musíme se zbavovat strachu ze všeho, co je jiné a cizí. "Proč se bát dnes, kdy nám žádné vojenské nebezpečí nehrozí?" ptal se Sokol.

Podle něj je nejdůležitější pomáhat mladým lidem na cestě k občanské samostatnosti. Vzdělaná společnost je důležitější než suroviny a kapitál, řekl Sokol.

Každý další český prezident bude podle něj srovnáván s Václavem Havlem i T.G. Masarykem. "Z jeho odkazu bych připomněl slova: Nebát se a nekrást. A to je také přání do mé vlastní budoucí činnosti,"uzavřel Sokol.

Klaus: Spoléhejme na sebe

Prezidentský kandidát ODS Václav Klaus svůj projev ukončil slovy: "Začal jsem zmínkou o pohádce a měl jsem na mysli nesnadné úkoly nápadníků pohádkové Zlatovlásky. Přál bych si, aby v tomto sále stejně jako ve stejnojmenné pohádce létala ona pověstná zlatá muška, která by naznačila, koho volit. Život ale není pohádka, nechť se projeví vaše svobodná vůle."

Při vystoupení dále mj. řekl: "Nepropadejme iluzi, že někdo něco udělá za nás, spoléhejme na vlastní schopnosti... Nehledejme nesebevědomě důvody, čím přispíváme civilizaci." Vyzval k budování státu založeného na úctě k lidským právům a mj. poznamenal: "Chtějme, aby stát individuální práva a svobody garantoval se vší důsledností a účinností." Klaus varoval také před závistí.

V souvislosti s Evropskou unií hovořil Klaus o novém pojetí vlastenectví. "Nezužme tento zásadní okamžik pouze na spor o peníze a o výši dotací. Pokusme se definovat své skutečné a opravdové zájmy a soustřeďme se na jejich obhajobu," uvedl Klaus.

Zopakoval, že úkolem prezidenta není vstupování do pravomocí vlády či parlamentu. Do veřejné diskuse by měl přispívat uvážlivým vystupováním a svými autentickými postoji.

Sokol je kandidátem celé vládní koalice, řekl Špidla

Po projevech kandidátů se do rozpravy první přihlásil šéf komunistů Miroslav Grebeníček.

Jak uvedl, zkušenosti z prezidentských voleb ukazují, že při posuzování kandidátů nelze vystačit s jednoduchým receptem. "Neplatí, že kandidát navržený tou či onou stranou vyjadřuje její deklarované hodnoty," řekl Grebeníček.

Podle něj žádná odlišnost nemůže zakrýt potřebu svobody a demokratického vývoje. Pokud soc. dem. navrhla Sokola a ODS Klause, nelze podle Grebeníčka říct, že jeden bude sociálně vnímavější a druhý bude asociální, a už vůbec nelze mluvit o zastávání zájmů ČR navenek lépe v případě Sokola a hůře v podání kandidáta ODS.

"Dva pravicoví kandidáti vstoupili do boje o prezidentský úřad," řekl Grebeníček. Dodal, že volby vyhrála levice, ale díky soc. dem ukročila vláda vpravo. "Je to na levici, koho zvolí za prezidenta. Prý KSČM může ukončit trápení. Ale není to tak," zdůraznil Grebeníček.  Ve druhé volbě jeho strana nepostavila vlastního kandidáta, neboť chtěla zjednodušit situaci a pomoci ČSSD. "Museli jsme ale přihlížet půtkám vládní strany. Chybu je možné udělat, ale není ji možné opakovat. Teď byla ovšem zopakována s větší razancí než ve volbě druhé, ČSSD nám vnucuje kandidáta, který není hoden prezidentského úřadu, jak vyplývá ze stanoviska Svazu bojovníků za svobodu," řekl Grebeníček.

Podle něj KSČM chce  zamezit všem snahám o revizi výsledků 2. světové války a Postupimské konference, zabránit  snahám otevírat poválečné nezpochybnitelné, nedotknutelné a neměnné výsledky. "První povinností prezidenta je hájit na mezinárodním poli zájmy lidu země, jejímž je představitelem,"uvedl předseda komunistů.

Podle něj nelze chápat kandidáty jako symboly toho či onoho, například majetkového převratu v 90. letech. Jak uvedl, neprožíváme  dobu klidnou a  bezvýznamnou. Rozhodně si nemůžeme dovolit mít na Hradě nevýraznou osobnost, o které se teprve pak dovíme, jaké zastává postoje.

"Měla by tam být veřejně profilovaná, vypočitatelná autorita, ne symbol, ale člověk," řekl Grebeníček. Někdo se podle něj vyvíjí v čase a je schopen se poučit z chyb, někdo ne. Politická scéna, jak uvedl,  je zablokována. "Nezacementujeme Hrad filozofáním o ničem, podporou landsmanšaftu, kléru a šlechty. Rizika společenské krize jsou vysoká. Nezbývá než volit mezi dvěma zcela odlišnými osobnostmi. Je třeba rozvážně jednat, prý to má větší cenu než jenom rozumně myslet," uzavřel Grebeníček.

Premiér Vladimír Špidla v diskusi opakovaně zdůraznil, že Sokol je kandidátem vládní koalice a nikoli jedné strany. Špidla také vyzdvihl, že Sokol v minulých dnech v médiích "důsledně poskytoval informace".

Předseda KDU-ČSL a ministr zahraničí Cyril Svoboda uvedl, že Jan Sokol navazuje na masarykovskou tradici. Nebál se a nekradl, řekl Svoboda. "Jeho volbou se zasloužíme o český stát, " uzavřel svůj třívětý projev.

Senátorka Jaroslava Moserová uvedla, že občané od poslanců a senátorů očekávají, že z této volby prezident vzejde. Apelovala na své kolegy, aby zvolili Jana Sokola, o němž si je jistá, že by byl této zemi ku prospěchu doma i v zahraničí.

"Umí se v důležitých okamžicích moudře rozhodnout, bude respektovat rozhodnutí parlamentu, obklopil by se zkušenými a čestnými odborníky," řekla neúspěšná kandidátka z druhé prezidentské volby. Sokol podle ní nepatří mezi lidi, kteří se zviditelňují, dovede lidem naslouchat, sbližovat je, má přirozenou autoritu. V zahraničí je dobře znám v intelektuálních kruzích a vážnost by si zjednal i mezi politiky, o tom jsem přesvědčená, uvedla Moserová.

"Jan Sokol bude usilovat o slušnost a poctivost ve všem svém konání," uzavřela Moserová.

Diskusi se pokusil odlehčit předseda ODS Mirek Topolánek, který vystupoval už v prvních dvou prezidentských volbách: "Vlastně mě to teprve teď fakticky začalo bavit. Ale nic netrvá věčně. Mé projevy se volbu od volby zkracují, a tak nepochybně hrozí, že v tak sedmé osmé volbě bych vydával už jen hrdelní výkřiky. To byste neměli riskovat."

Topolánek zdůraznil, že Klaus není kandidát jen pro některé. "Třináct let je na očích veřejnosti a my tady i lidé v podhradí o jeho názorech a životě víme vše. I okolní svět to ví, že nebude muset zjišťovat, co je to vlastně za ptáčka," uvedl šéf ODS.

Demonstrace před Hradem

Třetí volba prezidenta začala krátce po desáté hodině na Pražském hradě. Už dvakrát se poslanci a senátoři na prezidentovi neshodli. Před Hradem demonstrovalo asi 40 studentů vysokých škol, kteří podporují kandidaturu Jana Sokola.

Skandovali "Sokol for president" a přinesli si transparenty například - Sokol na Hrad, Klaus do důchodu.

Vedle nich se sešla čtyřčlenná skupina recesistů, kteří nesou transparent - Pupendo for president.

Ve třetí volbě proti sobě stojí Jan Sokol jako kandidát vládní koalice a části nezávislých senátorů a Václav Klaus, kterého nominovala ODS. Ten se již zúčastnil první i druhé neúspěšné volby.

---------------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------------------Před volbou prezidenta

---------------------------------------------------------------------------------------

Rozhodnout mohou komunisté

Deklarovaná většinová podpora ČSSD koaličnímu kandidátovi na prezidenta Janu Sokolovi se dnes na Hradě může zhroutit jako domeček z karet a o volbě prezidenta nakonec mohou rozhodnout komunisté. Ti by však mohli pomoci na Hrad jedině Václavu Klausovi, protože koaličního kandidáta Jana Sokola podpořit jednoznačně odmítají.

Z KSČM však přicházejí zprávy, že její poslanci a senátoři jsou odhodláni zablokovat třetí volbu a tlačit na pokračování seriálu voleb hlavy státu v parlamentu. Počítají zřejmě s tím, že každá další volba zlepšuje jejich politické postavení.

Klíčová úloha komunistů může vyplynout z rebelie řady soc. dem. poslanců. Den před volbou hlavy státu totiž dorazila ze soc. dem. a ODS informace, že 23 poslanců ČSSD nebude hlasovat pro Sokola, ale dají hlas Václavu Klausovi.

Může jít o pomstu Špidlovi

Je-li informace o soc. dem. hlasech pro Klause pravdivá, budou šance koaličního kandidáta Sokola v důsledku neschopnosti předsedy ČSSD Vladimíra Špidly ukáznit vlastní poslanecký klub minimální.

Důvody, proč by řada soc. dem. poslanců znemožnila volbu koaličního kandidáta, jsou známy. Jejich cílem je maximálně oslabit pozici Špidly, který se mimořádně angažoval pro Sokolovu kandidaturu. Debakl koaličního kandidáta by podle tohoto plánu vyústil v útoky na Špidlu na sjezdu ČSSD koncem března, na němž opět kandiduje na předsedu strany, a má zabránit jeho znovuzvolení.

Skupina rebelujících soc. dem. svému stranickému šéfovi zazlívá vytvoření koaliční vlády s KDU-ČSL a US-DEU místo jimi preferované vlády menšinové. Chtějí se mu rovněž pomstít za tvrdou porážku, kterou utrpěl jejich favorit Miloš Zeman ve druhé prezidentské volbě. Špidla proti Zemanově kandidatuře otevřeně vystoupil s tím, že jde o politika minulosti.

Výsledek volby však bude záležet i na taktice během tříkolového hlasování. To může mít různé scénáře, přičemž rozhodující bude už výsledek kola prvního. Jaké jsou možnosti?

První kolo: postoupí oba?

Především je třeba počítat s tím, že se prezidentské volby zúčastní přinejmenším o jednoho zákonodárce méně, než je plný počet 281. Poslanec Robert Kopecký (ČSSD) podle jeho asistentky dnes na Hrad nepřijde ze zdravotních důvodů. Ze zkušenosti z minulých voleb je jasné, že politici v prvním kole všemožně kombinují. Například komunisté se netají svým záměrem zmařit dnešní volbu tak, aby nebyl zvolen ani jeden kandidát. Pokud chtějí dosáhnout svého cíle, musí v prvním kole nejlépe jako jeden muž podpořit Klause, aby v dalších hlasováních nezůstal jen vládní kandidát Jan Sokol.

Klaus slíbil překvapení

Dnešní volbu provází stupňující se nervozita. Ve hře je totiž nejen obsazení funkce prezidenta, ale i stabilita vládní koalice a osud premiéra a předsedy ČSSD Vladimíra Špidly. Analytici soudí, že nezvolení Sokola, umocněné navíc případným zvolením Klause, by mohlo vést ke Špidlovu pádu.

Před schůzi a v jejím průběhu se očekává zasedání frakcí a různá mezistranická vyjednávání. Předpokládá se, že Sokol a Klaus v úvodu schůze pronesou projevy. Klaus už slíbil, že přijde s překvapením. Po rozpravě zákonodárců by obě komory měly rozhodnout, zda volba bude tajná nebo veřejná. Většina se znovu kloní k tajné. Volba bude nejvýše tříkolová. Očekává se, že všechna kola budou dnes.

Reklama

Související témata:

Související články

Sokol vyslán do boje o křeslo prezidenta

Oficiálním kandidátem vládní koalice na prezidenta republiky je exministr školství Jan Sokol. Jeho kandidaturu v úterý podepsalo 97 z celkem 101 poslanců...

Páteční volba - rozcestí tří cest

Páteční volba prezidenta republiky život české společnosti ovlivní, a to i přesto, že postavení prezidenta je podle ústavy slabé. Záleží totiž i na tom,...

Zítra na Hradě může jít o osud vlády

Jen čtyři poslanci soc. dem. ze 70 nepodepsali nominaci Jana Sokola na prezidenta. Vytváří to dojem, že Sokolovy šance na zítřejší zvolení hlavou státu jsou...

Nervozita před volbou prezidenta vrcholí

Nervy politiků jsou před páteční volbou prezidenta na pochodu a množí se spekulace, kdo a jak bude hlasovat. Napětí panuje hlavně v ČSSD, která opět není...

Komunisté jednotně proti Sokolovi

Výkonný výbor KSČM jednoznačně odmítl v páteční volbě prezidenta hlasovat pro vládního kandidáta Jana Sokola. Rozšířil také své usnesení, aby zákonodárci...

Výběr článků

Načítám