Hlavní obsah

Novým náměstkem zahraničí by mohl být diplomat Marian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým politickým náměstkem ministra zahraničí by se v blízké době mohl stát dlouholetý diplomat a současný zmocněnec pro otázky východního partnerství Jan Marian. Informaci Novinkám potvrdil sám Marian, který se v úterý sejde se šéfem české diplomacie Janem Lipavským (Piráti).

Foto: Facebook Jana Mariana, Novinky

Kariérní diplomat Jan Marian

Článek

„Můžu potvrdit, že jsem nominantem hnutí STAN na náměstka ministra zahraničí,“ sdělil Novinkám Marian. Podle mluvčího resortu zahraničí Daniela Drakea se Marian v úterý sejde s ministrem Janem Lipavským (Piráti), aby ho seznámil se svou koncepcí.

Jan Marian vystudoval východoevropská a ruská studia na Fakultě sociálních věd Karlovy univerzity a následně pracoval v řadě nevládních organizací. Kariérním diplomatem na resortu zahraničí je Marian dle svých slov patnáct let. „Věnoval jsem se primárně východní Evropě, Rusku, Bělorusku, ale také bezpečnostní politice a agendě dezinformací,“ přiblížil kandidát na náměstka, který krátce také působil na ambasádě v Moskvě či při Stálém zastoupení ČR v Bruselu.

Místo politického náměstka se uvolnilo na začátku května, kdy v důsledku rezignace tehdejšího ministra školství Vladimíra Balaše (STAN) došlo ve vládě k menší rošádě. Balaše tehdy vystřídal Mikuláš Bek (STAN), který do té doby zastával post ministra pro evropské záležitosti. A náměstek Dvořák se následně posunul do uvolněné funkce v čele evropského resortu.

Fiala uvedl ministry. Bek slibuje ve školství „svižnou evoluci“. Dvořák chce vyvracet české „chiméry“ o EU

Domácí

Ministr Lipavský měl doposud dva politické náměstky, Jiřího Kozáka a Martina Dvořáka, jehož uvolněnou pozici má obsadit právě Marian. Od července přibude ještě třetí politický náměstek, kdy by pozici mohl podle dřívějšího zjištění Seznam Zpráv obsadit lidovec Eduard Hulicius. Ten je odborníkem na Evropskou unii a dlouhodobě působí v Bruselu, je členem kabinetu české eurokomisařky Věry Jourové.

Reklama

Výběr článků

Načítám