Hlavní obsah

Ostrava bude mít nového primátora v dubnu. Zinscenovaný proces, tvrdí Macura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nový primátor Ostravy bude znám v dubnu. Po jednání klubu ostravských zastupitelů hnutí ANO to řekla jeho nová předsedkyně Hana Tichánková. Klub současně vyloučil ze svého středu dosavadního primátora Tomáše Macuru i jeho náměstkyni pro investice Zuzanu Bajgarovou (oba zvoleni za ANO). Důvodem byla jejich podpora Petra Pavla při nedávných prezidentských volbách.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Dosavadní primátor Ostravy Tomáš Macura

Článek

„Domluvili jsme se, že pan primátor opustí vedení k příštímu, dubnovému zastupitelstvu, do té doby se vyřeší všechny ostatní personálie,“ sdělila po zhruba dvouhodinovém jednání Tichánková, která v čele klubu nahradila náměstkyni primátora Kateřinu Šebestovou.

Ujistila, že středeční zastupitelstvo proběhne standardním způsobem.

„V této chvíli nejsme dohodnuti na změnách ve vedení města. Celá dohoda spočívá v tom, že proběhne oblastní sněm, který bude nominovat kandidáty do vedení města. Proto očekáváme, že středeční zastupitelstvo proběhne standardním způsobem, bez jakýchkoliv změn personálních nebo politických, prostě takovým způsobem jako doposavad,“ dodala.

Macura jako primátor končí

Domácí

Tichánková potvrdila, že klub má nyní 17 členů. Šebestová a Robert Čep z něj vystoupili sami, Macuru a Bajgarovou klub vyloučil.

„Udělali jsme personální změny, co se týká členů našeho klubu. K vyloučení dvou členů přispěla celková politická situace, která nastala po prohlášeních vedení města, které vyjádřilo neloajalitu vůči hnutí ANO,“ poznamenala.

Zatímco Tichánková řekla pouze, že Macura a Bajgarová byli vyloučeni většinou hlasů, primátor uvedl, že u něj to bylo 11 ku devíti.

„Když jsem se pídil po důvodu, tak jediný důvod, proč jsem byl vyloučen je, že jsem si dovolil podpořit v prezidentské volbě pana generála Pavla. Já jsem rád, že to takto dopadlo,“ řekl a odmítl, že by po tom, co se na pondělním klubu stalo, rezignoval na post primátora na zítřejším zastupitelstvu.

„Snížení počtu členů klubu neohrožuje chod koalice“

Koaliční partnery chce Tichánková o plánované změně ve vedení města, a v jaké formě proběhne, teprve informovat.

„V této chvíli je to velice čerstvá nová informace. Určitě ale s nimi povedeme jednání. Koalice však byla poměrně široce rozkročena přes politické spektrum a v této chvíli snížení počtu členů klubu neohrožuje bezprostředně chod koalice,“ ujistila.

Koaliční partneři nemají podle Tichánkové důvod se proti rozhodnutí klubu postavit.

Ostravskou opozici štvou vnitřní půtky v ANO

Domácí

„Nechceme porušovat nějaké koaliční smlouvy. Je to vyloženě interpersonální záležitost našeho klubu, nějakým způsobem ty pozice byly koaličními smlouvami rozděleny a my nehodláme porušovat koaliční smlouvu nebo se odklánět k jiným stranám, k jiným subjektům, něco měnit. Prostě ta situace vyústila v to, v co vyústila, a my se k tomu musíme nějakým způsobem postavit. Ale nechceme tady nějakou revoluci, to rozhodně ne.“

Tichánková má za to, že klub je jednotný.

„Jednali jsme o tom. Chceme, abychom tu jednotu udrželi a je to vlastně podstata našeho fungování. Předpokládám, že dojdeme k nějaké společné dohodě bez ohledu na to, kdo podporoval pana primátora či ne. Je to prostě politika, takto to chodí. Nikomu nebyla příjemná ta dnešní situace, nicméně jsme to museli udělat a věříme, že těch 17 lidí bude opět vystupovat jednotným hlasem,“ poznamenala Tichánková.

Macura: Nechystám se rezignovat

Macura poté, co opustil jednání klubu zastupitelů po svém vyloučení, uvedl, že primátorem zůstává. „Zatím. Jak dlouho, to ukáže čas,“ hledal slova.

Podle něj bylo jeho vyloučení z klubu předjednáno a připraveno. „Zcela evidentně tam probíhá jakýsi zinscenovaný proces, protože už mají nachystané hlasovací lístečky dopředu. Různí lidé vystupují a navrhují různá usnesení, o kterých se potom hlasuje,“ popsal.

Přiznal, že nějaké signály o tom, co se může stát, měl. Sám na funkci Macura rezignovat nechce. „Rozhodně se nechystám rezignovat,“ ujistil.

Vedení ANO ztratilo jakékoliv brzdy, chtějí se mě zbavit, míní Macura

Domácí

To, že byla vyloučena, potvrdila i Bajgarová. „Paní Tichánková argumentovala našim vyjádřením na podporu pana prezidenta Pavla,“ sdělila náměstkyně primátora pro investice.

Ani ona nehodlá rezignovat a počká si, až ji odvolá zastupitelstvo. Bajgarová upozornila, že se celou dobu snažila, stejně jako Macura a několik dalších členů ANO, o zachování jednoty klubu.

„O uzavření dohody, aby se udržela síla jednadvaceti lidí, který ten klub měl. S tím jsme tady seděli i v pátek, když jsme měli jednání, s tím i paní předsedkyně zahajovala svoji dnešní řeč, ale v této chvíli již je vidět, že klub svou sílu postupně ztrácí,“ popsala.

Kandidátů na primátora je více

Tichánková připustila, že uchazečů o post primátora je více. „Nominace jdou z místních organizací směrem na oblastní sněm a oblastní sněm rozhodne. Předpokládám, že proběhne do konce března nebo v prvním dubnovém týdnu,“ nastínila předsedkyně klubu ANO.

Tlačit na Macuru, Bajgarovou nebo Šebestovou, aby se vzdali i svých postů v zastupitelstvu Tichánková nechce.

„Nemyslím si, že to je vhodné. Mandát je osobní, je to na každém jednotlivém člověku. Politická zemětřesení jsou běžná, stává se to, a to je opravdu jejich osobní rozhodnutí. A nepředpokládám, že by na ně kdokoliv vyvíjel jakýkoliv nátlak, aby se vzdali mandátu. To bychom si nedovolili,“ prohlásila.

Koalici v Ostravě utvořilo po volbách hnutí ANO se Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráty. V 55členném zastupitelstvu má koalice 33 hlasů.

V Ostravě to vře. Osobnosti kulturního a společenského života stojí za Macurou

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám