Hlavní obsah

Nové sídlo NATO v Bruselu se prodraží, Česko připlatí milióny

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové sídlo Severoatlantické aliance na bruselském předměstí Evere se pomalu, ale jistě stává nenasytným bumbrlíčkem. A přidělává tak vrásky na čele všem 28 členským státům NATO, které musejí hlouběji sahat do státní kasy, aby rostoucí skleněný a ocelový palác zaplatily.

Foto: Profimedia.cz

Stavba nového sídla NATO v Bruselu. Snímek z listopadu 2013.

Článek

Také česká vláda bude příští týden stát před rozhodnutím, zda posvětí zvýšení nákladů na jeho výstavbu až o 245 miliónů eur (6,7 mld. Kč).

Informaci o tom, že ČR bude muset zaplatit vyšší příspěvek, předkládá vládě ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Jeho zprávu se Právu podařilo získat. Celkem se cena sídla už blíží k miliardě eur (27,3 mld. Kč).

ČR měla původně zaplatit 379 miliónů

Pro ČR, která se má podílet na stavbě 1,2 procenta, to podle dokumentu bude znamenat, že zaplatí o 2,93 miliónu eur, tedy o 80 miliónů korun více. Jak uvedl rok po zahájení stavby v roce 2011 tehdejší velvyslanec při NATO Martin Povejšil, podíl ČR na stavbě měl přitom činit 379 miliónů.

Již původní rozpočet před zahájením stavby jednotlivé členské země NATO kvůli nucenému snižování výdajů na armádu schvalovaly se skřípěním zubů. Loni v prosinci jim generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen musel navíc důvěrně přiznat, že výstavba se „významně zdraží a opozdí“.

Vloni ČR přispěla na nové ústředí 1,4 miliónu eur a na prostory národní delegace dalších 766 tisíc eur (dohromady 5,9 miliónu Kč). Letos se počítá s tím, že ČR zaplatí na budovu ústředí dva milióny eur a na prostory národní delegace 1,3 miliónu eur (dohromady 90 miliónů korun). Případné zdražení by se podle Zaorálka promítlo až do výše příspěvků na rok 2015.

„Důvodem zvýšení nákladů jsou pohledávky hlavního dodavatele BAM aliance. Jejich údajnou příčinou jsou požadavky na bezpečnost stavby, vícepráce dodavatele a subdodavatelů, projektové změny a zhoršené meteorologické podmínky v zimě 2012/2013. Do konce roku nebyly tyto nároky dodavatele vyhodnoceny, nicméně se předpokládá překročení aktuálního rozpočtu na výstavbu ve výši 1,004 miliardy eur a prodloužení stavby o několik měsíců,“ konstatuje Zaorálkova zpráva pro ministry.

Protože ale jde o prestiž mezinárodní instituce, ministr očekává, že všechny členské státy nakonec na vyšší náklady budou muset kývnout. „Členské státy NATO pravděpodobně podpoří pokračování výstavby, pokud možno s co nejmenším zdržením a za podmínky pečlivého vyhodnocení všech pohledávek dodavatele BAM aliance,“ tvrdí Zaorálek.

Není vyloučeno další zdražování

Ministr dodal, že během letošního roku „budou probíhat jednání s hlavním dodavatelem s cílem zpochybnit co možná největší podíl požadované mimořádné částky“.

Podle Zaorálka je ale pravděpodobné, že i přesto dojde v dalších letech k výraznému navýšení nákladů na stavbu sídla „v řádu vyšších desítek, případně stovky miliónů eur“.

Dá se čekat, že velkorysé sídlo se otevře nikoli v březnu 2016, ale nejspíš až v prosinci téhož roku. O kolik se stavba nakonec zpozdí, by mělo být zřejmé v polovině letošního roku. Aby ji nebylo nutné zastavit, musí zatlačit NATO ze svých rezervních fondů 20 milióny eur (přes půl miliardy korun).

Nová centrála naproti té staré, v níž NATO sídlí od roku 1967, kdy opustilo Francii, bude opravdu velkolepá. Jen vstupní hala má být vysoká 32 metrů. Nyní se již dokončuje hrubá stavba, jejímž základem jsou sklo a ocel.

Dodělává se opláštění a zastřešení, začínají již i práce na interiérech a technické infrastruktuře. Na výstavbu dohlížejí i dva čeští experti. Až bude komplex hotov, pojme čtyři tisíce zaměstnanců a diplomatů.

Reklama

Výběr článků

Načítám