Hlavní obsah

Nová strana má rozbít ODS, myslí si lidé

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Těsně před klíčovým kongresem ODS, který zítra začíná, lidé považují za reálné, že se tato strana rozštěpí. Úmysl ODS rozdělit přisuzují pobočníkům prezidenta Václava Klause, kteří zveřejnili záměr založit novou pravicovou stranu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Kromě toho, že si o víkendu delegáti vyberou mezi Mirkem Topolánkem a Pavlem Bémem, kongres ukáže, jaký vliv si ve straně Klaus zachoval.

Podle bleskového průzkumu agentury STEM pro Právo si většina lidí (55 %) myslí, že hlavní motivací „tvůrců nové strany“ je nejsilnější vládní stranu rozdělit. Pouze čtvrtina (26 %) naopak soudí, že prezidentovým mužům jde o to, aby se strana sjednotila. O vzniku nové strany mluví například Klausův poradce Petr Mach.

Hlavně opoziční voliči (KSČM 63 % a ČSSD 58 %) vidí ve spekulacích o nové straně snahu ODS rozbít. U sympatizantů ODS to není tak jednoznačné. Přesto 52 procent z nich vidí motivaci stranu rozštěpit a 39 procent věří, že jde o manévr, který má nakonec občanské demokraty k sobě více přimknout.

Foto: Právo

O úmyslu vytvořit novou pravicovou stranu slyšely již dvě třetiny lidí (62 %). Podle šéfa STEM Jana Hartla je to pro lidi, kteří o vzniku nového subjektu hovoří, neuvěřitelný úspěch, protože je to věc velice čerstvá.

Veřejnost si podle průzkumu přeje, aby se Klaus kongresu ODS zúčastnil a vysvětlil delegátům svá stanoviska. Tento názor vyjadřuje 56 % občanů, mezi stoupenci ODS je tento názor ještě silnější (70 %). Pavel Bém, Klausův spojenec, v rozhovoru pro Právo řekl, že neúčast otce zakladatele by byla nešťastná.

Prezident stále váhá, podle svého mluvčího Radima Ochvata se rozhodne na poslední chvíli. Topolánek uvedl, že Klausovu kritiku na svoji adresu chápe jako vzkaz, že prezident na kongres dorazit nehodlá. Prezident uvedl, že by novou stranu podporoval a že zvažuje odchod z ODS.

Bém promeškal šanci

Podle většiny respondentů má v souboji o post předsedy ODS více šancí Topolánek (54 %) než Bém (32 %). To odpovídá i podpoře regionálních organizací ODS.

Topolánek má oporu v deseti z nich, zatímco Bém v žádné, přičemž ve středních Čechách mu o jediný hlas nominace unikla. Dva regiony se nevyjádřily a ve čtvrtek zasedají zbývající krajské sněmy v Praze a na Ústecku.

Bém podle Hartla svou šanci promeškal. „On měl jen několik málo dní po prohraných volbách k formulaci stanoviska, kterým by zaujal. Veřejnost očekávala, zda dokáže najít a zformulovat jasné téma a priority, to se mu ale nepovedlo,“ řekl Právu Hartl.

V otázce, zda po vítězství Topolánka se strana rozdělí, jsou lidé rozděleni na dva shodné tábory. Rozštěpení ODS v případě zachování současného stavu očekává 38 procent lidí a téměř stejný podíl dotázaných (39 %) takový vývoj nepředpokládá.

Přitom mezi stoupenci ODS rozkol předpokládá 40 procent dotázaných a 49 procent soudí, že se nic dalšího nestane.

Průzkum proběhl 2. a 3. prosince a zúčastnilo se ho 637 respondentů.

Reklama

Související články

Další tři kraje podpořily Topolánka

Další tři kraje, Karlovarský, Moravskoslezský a Královéhradecký, oznámily, že na víkendovém kongresu ODS podpoří ve funkci předsedy strany stávajícího šéfa...

Výběr článků

Načítám