Hlavní obsah

Další tři kraje podpořily Topolánka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY
Aktualizováno

Další tři kraje, Karlovarský, Moravskoslezský a Královéhradecký, oznámily, že na víkendovém kongresu ODS podpoří ve funkci předsedy strany stávajícího šéfa a premiéra Mirka Topolánka. Favoritem je před volbou zatím Topolánek, kterému dosud vyslovila podporu většina regionálních sněmů. Jeho protikandidátem je pražský primátor Pavel Bém.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Mirek Topolánek

Článek

Topolánek získal důvěru na pondělním regionálním sněmu ODS i přesto, že do Karlových Varů nepřijel.

Že Topolánek v Karlovarském kraji podporu jako šéf ODS získá, napovídaly už výsledky oblastních sněmů, které se pro něj vyslovily. Na posty místopředsedů regionální sněm Karlovarského kraje navrhl a bude na kongresu podporovat Ivana Langera, Aleše Řebíčka, Petra Gandaloviče a Petra Nečase.

Někteří členové ODS na regionálním sněmu pro Topolánka sice hlasovali, ale určité výhrady k němu mají. Za současné situace ve straně však jeho volbu považují za lepší alternativu, než kdyby v čele ODS stál Pavel Bém. "Ještě před třemi týdny bych dal hlas Bémovi. Ale jeho počínání v poslední době mě nepřesvědčilo, že by dokázal Topolánka nahradit," uvedl účastník regionálního sněmu Jiří Hojda.

V Ostravě o Bémovi ani nehlasovali

V Ostravě v tajné volbě se pro premiéra vyslovilo 81 z 96 delegátů. O pražském primátorovi Pavlu Bémovi, který je dosud jediným protikandidátem Topolánka, se vůbec nehlasovalo. Novinářům to řekl krajský předseda Zbyněk Stanjura.

Na prvního místopředsedu strany delegáti nominovali někdejšího hejtmana Evžena Tošenovského, který získal 86 z 95 hlasů. Byl rovněž jediným kandidátem, o němž se hlasovalo. Na dalšího místopředsedu delegáti regionálního sněmu nominovali ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase. Další z kandidátů - místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová - nezískala dostatečný počet hlasů.

Topolánek získal na předcházejících oblastních sněmech v regionu podporu pěti ze šesti organizací, o jeho nominaci nejednali pouze v Opavě.

Topolánek má podporu také Královéhradeckého kraje. Podporu mu vyjádřily již dříve oblastní sněmy ODS v Trutnově, Rychnově nad Kněžnou a Jičíně. ODS na Hradecku a na Náchodsku o podpoře kandidáta na předsedu nerozhodla.

Nejsledovanější kongres poslední doby

Nové vedení si ODS zvolí na víkendovém kongresu, rozhodovat o něm bude přibližně 500 delegátů. Od poděbradského kongresu ODS před 11 lety půjde zřejmě o nejsledovanější vrcholné setkání nyní nejsilnější vládní strany.

Topolánek bude obhajovat předsednické křeslo a jeho jediným rivalem je zatím právě Bém. Kongres, který začíná v pátek, má uzavřít napětí ve straně, jež odstartoval její debakl v říjnových krajských a senátních volbách. Volby nového stranického předsedy jsou naplánované až na neděli.

Favoritem je zatím Topolánek, kterému dosud vyslovila podporu většina regionálních sněmů. Béma by podle předpokladů měla nominovat Praha, kde už získal podporu naprosté většiny okresních sdružení.

Do dění v ODS nepřímo zasáhl i její čestný předseda a prezident Václav Klaus, který naznačil, že by stranu mohl opustit. Za Klausova favorita je považován Bém.

Reklama

Výběr článků

Načítám