Hlavní obsah

Nižší daň na pivo Babiš ještě před rokem odmítal, upozornil Jurečka. Nepochopil to, kontruje šéf ANO

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) byl ještě před rokem proti snížení spotřební daně na pivo, upozornil v pátek šéf resortu zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Babiš, který ve čtvrtek přišel s nápadem snížit DPH u sudového piva na deset procent, opáčil, že Jurečka jeho návrh nepochopil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Článek

„Před rokem jsem od pivovarníků dostal podnět, zda by stát nemohl snížit spotřební daň na pivo. Tehdy jsem to téma projednával s koaličními partnery a především ministr financí byl proti z důvodů výpadku příjmů do státního rozpočtu. Dnes navrhuje snížení DPH jen pro pivo. Ať si o tomto kroku udělá každý obrázek sám,“ napsal si Jurečka na Facebook.

Babiš oponoval s tím, že ministr zemědělství si jeho plán zřejmě vysvětlil špatně. „Pan Jurečka to asi nepochopil. Jeho návrh znamenal, že bychom snížili daň i pro lahvové pivo a tím bychom zvýhodnili výrobce a pivovary. A my jsme právě chtěli zvýhodnit živnostníky, kteří provozují hospodu, respektive konzumenty,“ řekl Novinkám Babiš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se svou cedulí na pátečním jednání Sněmovny.

Maso, mléko, máslo...

Jurečka také uvedl, že lidovci budou požadovat snížení DPH u potravin. Podle ministra zemědělství to reálně pomůže rodinám s dětmi, seniorům a lidem s nižšími příjmy.

„To by bylo opravdu poctivě mířené opatření a budu o něm tedy chtít jednat. A potom, až toto uděláme, tak se bavme o snižování DPH u jiných položek,“ zdůraznil.

Podobně v pátek reagovala i sociální demokracie. Na deset procent by se měla podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) snížit i daň na maso, mléko, máslo a chleba. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám