Hlavní obsah

Neviditelná osoba. Zklamání. Pavel hodnotil české i světové osobnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský premiér Robert Fico je zklamání, guvernér České národní banky Aleš Michl neviditelná osoba, bývalý prezident USA Donald Trump obávaná volba, šéf hnutí ANO a poslanec Andrej Babiš je zástupce populismu v Česku a premiér Petr Fiala (ODS) slušný člověk. Tak prezident Petr Pavel v pátečním rozhovoru pro Českou televizi hodnotil české i světové politiky.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Prezident Petr Pavel

Článek

„Fico je zklamání nejen pro mě, ale i pro mnoho Slováků,“ komentoval v rozhovoru Pavel, který v sobotu oslaví rok ve funkci. Postoj slovenského premiéra k zahraničním tématům je podle prezidenta komplikací vztahů s Českem, ne jejich přerušením.

Trumpa označil za obávanou americkou volbu a současného amerického prezidenta Joa Bidena za člověka, který už splnil svoje. Zároveň Pavel uvedl, že ho mrzí, že v USA nekandiduje na novou hlavu státu širší spektrum osobností.

Prezident v rozhovoru komentoval i české politiky a veřejné činitele. Andreje Babiše označil za zástupce populismu v české politice. Guvernéra České národní banky Aleše Michla zase za „víceméně“ neviditelnou osobu.

Pavel nevyloučil, že bude znovu kandidovat

Prezidentské volby

Kladně Pavel zhodnotil premiéra Petra Fialu. Ten je podle něj slušný politik, který je ve složité situaci dosahování koaličního konsenzu a boje s opozicí. Pozitivně mluvil i o náčelníkovi generálního štábu Karlu Řehkovi.

„Voják každým coulem, profesionál,“ uvedl. Pavel odmítl, že by Řehka burcoval do války.

„Dělá to, co by náčelník generálního štábu měl dělat – popisovat rizika a navrhovat opatření. Pokud by se držel například toho, o čem hovoří často Andrej Babiš, mohli bychom se dostat do situace, kdy nastane riziko a my na něj nebudeme připraveni. Jeho rolí je pracovat s tím nejhorším možným scénářem, protože nastane-li kterýkoliv méně závažný, tak si s ním poradíme,“ hájil ho Pavel.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který stojí v čele vojenské operace v Pásmu Gazy následující po vpádu palestinského teroristického hnutí Hamás do Izraele, je podle Pavla „příliš zapouzdřený v konzervativním vidění řešení situace na Blízkém východě. Už nemá většinovou podporu ani ve své vlastní zemi,“ řekl český prezident.

„Kolář není šedou eminencí“

Hlava státu v rozhovoru mluvila i o personálních změnách na Hradě. Ve funkci během uplynulého roku vyměnil svou mluvčí Markétu Řehákovou a kancléřku Janu Vohralíkovou. Podle něj změn udělal málo. Důvody pro odchod Vohralíkové prý byly manažerské, ale „z velké části“ i osobní.

Také mluvil o svém „příteli po boku“ Petru Kolářovi, který mu dělal poradce a nyní prezidentovi radí už jen jako externista.

„Je osobou, která budí hodně emocí. Na druhou stranu je to člověk, který řadu let sloužil zemi a má mnoho zkušeností i ze zahraničí. Nevidím jediný důvod, proč bych zkušenosti takového člověka neměl využít pro své rozhodování, aniž by byl klíčovým hráčem. Je to jeden střípek do mozaiky, na základě kterého se rozhoduji,“ uvedl Pavel. „Že by měl být šedou eminencí na Hradě, ale tak to není,“ odmítl.

Pavel také jmenoval tři věci, které se mu za rok ve funkci podle něj povedly. Mezi těmi bylo úspěšné jmenování ústavních soudců, navázání standardního komunikačního kanálu s nejvyššími ústavními činiteli a s ministry a zahraniční politika.

Vondrák s Macurou jsou i dnes rádi, že podpořili Pavla na úkor Babiše

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám