Hlavní obsah

Nevěřili, že to dokáže. Zraněný vlk byl vypuštěn zpět do přírody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlk, kterého loni našli houbaři zraněného v příkopu mezi Horní Blatnou a Potůčky na Karlovarsku, byl po doléčení vypuštěn zpět do volné přírody. Šelma dostala telemetrický obojek, který vědcům a ochranářům umožní monitorovat jeho pohyb.

Foto: Martin Duľa

Šelma zpět ve volné přírodě

Článek

Vypuštění vlka zpět do přírody předcházely konzultace odborníků i zhodnocení jeho zdravotního stavu. Kontakt vlka s lidmi byl během rekonvalescence omezen na minimum a byla mu poskytována i přirozená potrava.

Bylo nutné se o to pokusit

„Zpočátku jsme nevěřili, že takto vážně zraněný vlk by se mohl vyléčit až do stavu, kdy bude schopen návratu do přírody. Kolegové ze záchranné stanice Drosera, kteří se vlka jako první ujali, nás však přesvědčili, že je prostě nutné se o to pokusit,“ uvedl koordinátor Národní sítě záchranných stanic Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody.

Foto: Drosera (Facebook), Bez zdroje

Vyšetření vlka na veterinární klinice v Praze odhalilo více zranění šelmy.

Patří ke smečce z Božího Daru

Vypuštění bylo konzultováno i s odborníky ze záchranných center, která pro vlky fungují v Německu a Itálii. Právě italští kolegové doplnily podstatnou informaci, že z 83 vlků, které vypustili zpět do přírody, nebylo třeba žádné zvíře znovu odchytit.

Mláďata se letos narodila v polovině vlčích teritorií

Domácí

„Z analýzy DNA vyplývá, že vlk patří ke smečce, která se pohybuje v oblasti Božího Daru. Zásadní je, aby vlk byl vypuštěn poblíž místa, kde byl nalezen. Je pak velká šance, že najde svou původní smečku a začlení se do ní. Vlci totiž dokážou rozpoznat členy své smečky i po delším odloučení,“ připomněla Jindřiška Jelínková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Telemetrický obojek, který umožní monitorovat pohyb vlka, by měl zůstat funkční zhruba dva roky. „Nyní víme, že se pohybuje v teritoriu smečky, ze které pochází,“ doplnil Martin Duľa z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně.

V ČR žije kolem stovky vlků. Coby predátoři pomáhají snižovat počty přemnožených prasat divokých, jelenů a srnců, kteří působí škody v lesích a na polích. Škody, na které poukazují farmáři, jimž vlci útočí na stáda hospodářských zvířat, jsou kompenzovány státem.

Úředníci zamítli zabíjení vlků na Frýdecko-Místecku

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám