Hlavní obsah

Mláďata se letos narodila v polovině vlčích teritorií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlci se v České republice vyskytovali v rámci 24 teritorií, přičemž v polovině z nich se dobrovolníkům z Hnutí Duha podařilo zdokumentovat rozmnožování. Letos se smečky rozmnožovaly na moravsko-slovenském pomezí i v Orlických horách, Lužických horách a rovněž třeba v Českém Švýcarsku.

Foto: Hnutí Duha / Markéta Jedličková

Vlčí teritoria

Článek

Data o počtu smeček vycházejí z období od května 2020 do konce loňského dubna, které odborníci nazývají tzv. vlčím rokem.

Ekologové zdůraznili, že se již potřetí rozmnožila vlčí smečka v Orlických horách, byť tam přítomnost predátorů byla potvrzena teprve v roce 2020.

„To, že vlci vyvedli mláďata již třetí rok po sobě, je důkazem, že se vlkům v Orlických horách daří. Nálezy kadáverů velkých kopytníků svědčí o tom, že vlci v oblasti plní svoji roli vrcholových predátorů a pomáhají snižovat jejich vysoké stavy,“ konstatoval koordinátor projektu Vlčích hlídek v Orlických horách Jan Drapák, podle něhož byly v oblasti za tuto dobu zaznamenány pouze tři případy škody na hospodářských zvířatech.

Poněkud jiná je situace v oblasti Slezských Beskyd, kde vlci letos usmrtili nebo zranili desítky ovcí. Podle odborníků se však dalo v řadě případů ztrátám zabránit. I tak se část farmářů a myslivců zasazuje za povolení odstřelu vlků.

Farmáři naložili na valník mrtvé ovce a prošli Náchodem

Domácí

Hnutí Duha zároveň poukázalo na to, že letos stejně jako loni se nepodařilo zaznamenat narození vlčat na Kokořínsku a v Ralsku.

„Vlci se ale v oblasti nadále pohybují, výskyt 2–3 jedinců pravidelně zaznamenávají fotopasti a dokazují ho i nálezy pobytových znaků. Je možné, že do struktury smečky zasáhlo pytláctví,“ odhadli ekologové. Ti výskyt vlků i dalších predátorů dlouhodobě monitorují v rámci projektu Šelmy, který zastřešuje Hnutí Duha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám