Hlavní obsah

Neúspěšný kandidát na ředitele Vrbík se soudí s Českou televizí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neúspěšný kandidát na funkci generálního ředitele České televize (ČT), architekt Ondřej Vrbík podal posledního června žalobu na ČT k Obvodnímu soudu pro Prahu 4. Stěžuje si na porušení podmínek volby nejvyššího šéfa veřejnoprávní televize mimo jiné kvůli tomu, že někteří kandidáti nedodrželi rozsah kandidátského projektu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Podle něj to byla diskriminace druhých uchazečů. Chce volby anulovat a uspořádat nové. Obdobně laděnou písemnou stížnost Vrbík adresoval i Radě ČT.

Generálního ředitele ale vybírala Rada ČT, nikoliv ČT jako instituce. Ta s volbou nemá nic společného, proto se k žalobě nebude vyjadřovat. „Volba ředitele je jednoznačně v gesci rady,“ sdělila Novinkám mluvčí ČT Karolína Blínková.

Rada ČT si v uplynulých dnech nechala vypracovat právní analýzu od advokátní kanceláře Petr Šťovíček, která konstatovala, že z hlediska formálního právního hodnocení nespatřuje žádné pochybení Rady ČT ani porušení podmínek výběrového řízení.

Soudní řízení sice proběhne, ovšem Rada ČT není jeho účastníkem. Proto požádal její předseda Karel Novák předsedu senátu Obvodního soudu pro Prahu 4, aby mohl nahlížet do příslušného soudního spisu. Předseda rady o tom informoval na středečním jednání radních konaném v Ostravě.

V této souvislosti se dotázal člen rady Lubomír Veselý, zda má Rada ČT právní subjektivitu a může zadávat právní kanceláři posudky.

Místopředseda rady Pavel Matocha uvedl, že pokud hrozí radě právní spor, tak ano, a nemusí na to, kterou právní kancelář analýzou pověří, ani vypisovat tendr.

„Radní dnes na základě přijatého usnesení obdrželi posudky dokonce od dvou právních kanceláří. Lze obecně říct, že podle obou posudků byl postup Rady ČT zcela v pořádku,“ sdělil Novinkám po jednání předseda rady Karel Novák.

Možná se vrátí stanice ČT 3

Na radě se také hovořilo o závěrečné zprávě programu ČT 3, který skončil své vysílání z finančních důvodů posledního prosince loňského roku.

Jednání byl přítomen i Jan Souček, jenž byl v červnu zvolen novým generálním ředitelem ČT a své funkce se ujme od letošního října.

Sdělil, že ukončení stanice ČT 3 bude zrevidováno a že by její návrat v nějaké podobě třeba jako retro stanice pro pamětníky byl v brzké době reálný, pokud to dovolí obchodní politika ČT.

Navrácení takového vysílání na obrazovku by si přál, měl ho uvedené i ve svém kandidátském projektu.

Petra Dvořáka štve a mrzí, že už nebude generálním ředitelem ČT

Kdo přijal pozvání

Nový ředitel ČT chce vrátit do vysílání provokativní satiru typu Česká soda

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám