Hlavní obsah

Nový ředitel ČT chce vrátit do vysílání provokativní satiru typu Česká soda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nově zvolený ředitel České televize (ČT) Jan Souček nebude stát v cestě vzniku podobně provokativní satiry, jakou se před 30 lety stal pořad Česká soda. Naopak se těší, až dostane na stůl návrhy na nějaký formát s podobně třaskavým potenciálem. Uvedl to v rozhovoru pro agenturu ČTK.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čerstvě zvolený šéf ČT Jan Souček.

Článek

Souček dále uvedl, že si uvědomuje, že se doba změnila a že lze těžko očekávat totožný pořad jako v 90. letech: „Těším se na formáty, které přijdou s tak provokativní satirou, jakou byla Česká soda před 30 lety.“

Česká soda se vysílala od roku 1993. Testovala tehdy hranice televizní zábavy, vyvolávala smích i pobouřené reakce.

Čtvrtníček se soudí o Českou sodu

Kultura

Na Kavčí hory Souček podle svých slov nepřichází dělat revoluci, rád by ale zlepšil vnitřní klima a komunikaci v televizi. S politiky chce jednat o financování veřejnoprávního média, situace je podle něj vážná, ručičky na hodinách už překročily příslovečných „za pět minut dvanáct“.

Jednání o penězích

„Samozřejmě nemůžu zastírat, že ČT je ve složité finanční situaci, kterou ale nedokáže ovlivnit sám generální ředitel. K tomu potřebujeme spolupráci a souhlas Poslanecké sněmovny a Senátu. Věřím, že v relativně krátkém horizontu bude v téhle otázce jasno,“ konstatoval.

Jako ideální variantu vidí novou definici poplatníka koncesionářského poplatku. Poplatek by tak hradila každá domácnost, která má odběrné místo elektrické energie. Částka by podle Součka měla činit zhruba 180 korun. Nyní lidé platí 135 korun měsíčně za přijímač.

Anketa

Koncesionářský poplatek pro ČT by se mohl zvýšit na 180 korun. Co si o tom myslíte?
Jsem pro
36,9 %
Přiijde mi to moc
52,2 %
Zvýšil/a bych ho ještě víc
2,5 %
Je mi to jedno
8,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1156 čtenářů.

Televizi pod novým vedením nečeká změna kurzu, zdůraznil. Musí zůstat sebevědomým, nezávislým a objektivním médiem. Plánuje však revizi a možná i zjednodušení programového schématu, odstranění zbytečných duplicit, s vyšším důrazem na kvalitu toho, co zbude. „Já jsem systematik a mám rád věci, které jsou přehledné a velmi funkční,“ řekl.

Vedení ČT se Souček ujme v říjnu po devíti letech v čele brněnského studia.

Českou televizi nově povede Jan Souček

Domácí

Kandidát na ředitele ČT Jan Souček: Na kriminálky diváci slyší. Ale musíme je vysílat všichni?

Kultura

Reklama

Související témata:
Pořad Česká soda

Výběr článků

Načítám