Hlavní obsah

Houby rostou. A houbaři se ztrácejí v lesích

Aktualizováno

Policisté na Jesenicku pátrali za poslední měsíc už téměř po desítce houbařů a výletníků, kteří se ztratili v lesích. Pátrání nakonec dosud vždy mělo šťastný konec, policisté však v této souvislosti apelují na větší obezřetnost, informovala mluvčí policie Petra Vaňharová. Se ztracenými houbaři mají nyní zkušenosti s ohledem na současnou houbařskou sezonu i policisté v jiných okresech Olomouckého kraje. Naposledy hledali ve čtvrtek v lese na Prostějovsku dvaasedmdesátiletého muže.

Houbařku vypátral policejní vrtulníkVideo: Policie ČR

 
Článek

„Za zhruba poslední měsíc pátrali policisté územního odboru Jeseník po necelé desítce houbařů a výletníků, kteří se ztratili v lese. Zejména díky nasazení a odhodlání policistů měly všechny akce šťastný konec. Pátrací akce tohoto typu jsou nejen složité, protože se jedná o propátrávání rozlehlých ploch v nepřehledném terénu, ale také náročné jak po personální stránce, tak i na použití techniky,“ uvedla policejní mluvčí Vaňharová.

Houby rostou

Domácí

Na pomoc ztracenému houbaři vyrazili policisté například ve čtvrtek i na Prostějovsku. Na linku 158 jim zavolal dvaasedmdesátiletý muž s tím, že se v lese ztratil. „Senior uvedl, že ráno vyrazil s manželkou na houby. Auto zaparkoval u lesa mezi obcemi Protivanov a Niva a odešel do lesa. Zhruba po 1,5 hod. nemohl najít cestu k autu. Manželka na něj mezitím už u vozidla čekala,“ popsal policejní mluvčí Libor Hejtman.

Senior neměl chytrý telefon a nebylo možné zjistit jeho polohu podle GPS souřadnic. „Zhruba po hodině jej policisté nezraněného našli na lesní cestě,“ dodal Hejtman.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Při cestě na houby mějte nabitý mobil, apeluje policie

Další houbařku hledal ve čtvrtek policejní vrtulník s termovizí na Rychnovsku. Ženu našel po dvou hodinách. Nebyla zraněna

Policisté proto apelují na houbaře, aby před cestou do lesů měli u sebe plně nabitý mobilní telefon, pokud možno se staženou aplikací Záchranka. V lesích by se také měli pohybovat nejlépe ve dvou. Zvážit by měli i své fyzické síly a měli by informovat blízké o tom, kam vyrážejí.

Podle mapy Českého hydrometeorologického ústavu patří Jeseníky k místům, kde mají houbaři výraznou šanci na slušný houbařský úlovek. K těmto oblastem patří také Beskydy nebo Šumava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám