Hlavní obsah

Nepřijatelné, netěší mě to. Kauzy STAN rezonují i ve vládní koalici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauzy kolem hnutí STAN, k nimž se nově přidalo obvinění náměstka pražského primátora Petra Hlubučka, rezonují i ve vládní koalici. Šéf Pirátů, kteří jsou koaličním partnerem Starostů, je označil za „zcela nepřijatelné“. Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové by „měly být podniknuty kroky, aby k nim nedocházelo“. Zástupci koalice nicméně ocenili rychlou reakci vedení STAN na pražskou kauzu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Za ním premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Hnutí STAN vyřešilo kauzu razantně – pozastavení členství, rezignace na všechny funkce. Kéž by takový způsob řešení uplatňovalo i hnutí ANO při svých kauzách a soudních řízeních,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

Při čtvrtečních interpelacích ve Sněmovně také prohlásil, že nemá signál, že by kauza kolem náměstka pražského primátora dopadala na vládu.

Kauza Hlubuček: K 11 obviněným policie přidává další dva

Krimi

Nejnovější aféra není zdaleka první, s níž se musí STAN od říjnových voleb vyrovnávat.

Kvůli kontroverze budícímu požadavku na odměnu za právní pomoc při získání odškodného za výbuch muničních skladů ve Vrběticích rezignoval v březnu na post místopředsedy Stanislav Polčák, reputaci hnutí poškodil také Jan Farský, který dal přednost studiu před vykonáváním poslaneckého mandátu a neprospěly mu ani otazníky kolem podnikání místopředsedy Starostů Věslava Michalika, jenž se kvůli nim na podzim nakonec nestal ministrem průmyslu.

Bartoš: Zcela nepřijatelné

„Považujeme tyto kauzy za zcela nepřijatelné. Je nezbytné, aby vše vyšetřila důkladně policie, a plně jsem stál za primátorem Prahy Zdeňkem Hřibem, že má pan Hlubuček po obvinění skončit ve své funkci,“ uvedl k událostem posledních dnů pro Novinky šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Situaci ve STAN si podle něj musí vyřešit jeho členové a vedení. „To za ně nikdo udělat nemůže,“ dodal.

Opozice vyzvala Rakušana k rezignaci

Domácí

„Množství kauz hnutí mě rozhodně netěší,“ napsala Novinkám šéfka vládní TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Současně označila odstoupení Hlubučka ze všech funkcí v řádu hodin za jedinou možnou reakci.

Poznamenala, že je správně, že se STAN ke svým kauzám staví čelem. „Měly by být podniknuty ale také kroky, aby k nim nedocházelo,“ zdůraznila.

Novinky požádaly o vyjádření i předsedu koaliční KDU-ČSL Mariana Jurečku, ale ten na dotazy nereagoval.

Hlubuček je mezi lidmi obviněnými v souvislosti s hospodařením pražského dopravního podniku (DPP). Ve čtvrtek rezignoval na funkci náměstka pražského primátora, člena rady hlavního města a člena dozorčí rady Pražských služeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám