Hlavní obsah

Polčák rezignoval na post místopředsedy STAN

Europoslanec a advokát Stanislav Polčák, který chtěl jako advokát inkasovat od pěti východomoravských obcí odměnu 7,75 milionu korun za právní pomoc při získání odškodného za výbuch muničních skladů ve Vrběticích, rezignoval na funkci místopředsedy vládního hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Informoval o tom v noci na čtvrtek v tiskové zprávě STAN.

Foto: Petr Horník, Právo

Europoslanec Stanislav Polčák

Článek

V tiskovém prohlášení ve čtvrtek Polčák uvedl, že kvůli tlaku, kterému jsou vystaveni starostové z obcí v okolí Vrbětic, se rozhodl odstoupit od uzavřených smluv. Obce tak jimi nebudou dále vázány.

„Po pečlivém zvážení všech okolností jsem se také rozhodl rezignovat na funkci místopředsedy hnutí STAN,” napsal.

„Jsem si totiž vědom, že nepravdivá teze - provize za zákon - velmi poškozuje naše hnutí, jehož dobré jméno a práce mých kolegů mi vždycky ležela nejvíc na mysli,” dodal.

Opozice tepala Polčákův kšeft

Domácí

Polčák odmítl tvrzení, že od obcí měl dostat provizi za prosazení zákona. Šlo podle něj o náročnou advokátní práci, která trvala řadu měsíců a ještě dále pokračuje.

Uvedl, že právní poradenství s kolegy poskytoval ve třech oblastech, a to ve věci náhrady škody, při administraci veřejných zakázek v souvislosti s využitím prostředků vyplaceným obcím a v právním poradenství občanům, kteří na odškodnění nedosáhnou.

„V současné době stále vyřizujeme žádosti desítek občanů, kteří se obracejí s žádostí o pomoc, neboť na ně zákon nepamatuje. Obce jim již v minulosti rozeslaly informace, u koho jim uhradily právní zastoupení,” uvedl Polčák. Dodal, že požádá Advokátní komoru, aby přezkoumala, zda postupoval eticky a v souladu se zákonem.

Pohledem Thomase Kulidakise: STAN farskismem-polčákismem poškozuje celou vládu

Komentáře

Polčák, který pochází ze Slavičína, jedné z postižených obcí, už v pondělí na kritiku svého postupu reagoval tím, že se své části odměny zřekl, ale zbytek zaměstnanci jeho advokátní kanceláře dostanou.

Politik zdůraznil, že starostové mu odměnu ve výši 2,5 procenta z částky, kterou obdržely obce, tedy ze zhruba 350 milionů, sami navrhli a výše je mnohem nižší, než umožňují tarify.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám