Hlavní obsah

Síkela připomněl Babišovi jeho slova o ztrátové poště. Neměl jste dost odvahy na změnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci ve středu odpoledne na mimořádné schůzi řeší situaci ohledně ztrátové České pošty a souvisejícího rušení 300 poboček, což kritizuje opozice. Kvůli chystané transformaci a rušení poboček se na plénu střetli ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) a někdejší premiér a šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN)

Článek

Síkela se totiž obořil na opozici, kde beru „tu drzost“ chystanou transformaci kritizovat, když o špatné situaci pošty psal Babiš už v roce 2019. „Pan předseda (Babiš) neměl dost odvahy provést tehdy důslednou transformaci pošty,“ rýpnul si.

Babiš si kritiku nenechal líbit a označil Síkelu za „loutku“.

„Kdybychom se nepustili do redukce počtu poboček, Česká pošta by neexistovala,“ hájil kroky směřující k transformaci ztrátové České pošty a rušení poboček ve středu ve Sněmovně ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Vláda potvrdila snížení počtu poboček České pošty o 300

Ekonomika

„Transformační plán není vypracovaný. Nechápu, proč tedy nebyl vypracován, proč nebyl představen a proč jste začali ze špatného konce – zavíráním 300 poboček, a ještě na místech, kde to skutečně dělá problémy. Nechápu,“ navázal na Rakušanovo vystoupení šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš.

Ten byl ve dvou minulých vládách, od roku 2017 do roku 2021, kdy se Česká pošta propadla do červených čísel, navíc premiérem.

„Neříkejte, že jsme se o to nestarali. Byl jsem ve vládě, v menšinové vládě. Řešili jsme to, ale neměli jsme tu sílu vlastně to protlačit. Ze stávající opozice tady není nikdo, kdo by se nějak podílel na nějakém špatném vlivu na poštu,“ hájil se rovnou Babiš s tím, že v minulé vládě zodpovědný resort vnitra spadal pod koaliční ČSSD.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš na schůzi sněmovny

Babišovo vystoupení vybudilo k reakci ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (za STAN), který hájil kroky současné vlády, rušení poboček a chystanou transformaci.

Redukci poštovních ze současných 3200 na 2900 schválila minulý týden vláda ve snaze snížit náklady na provoz ztrátového státního podniku.

Síkela: Babiš zpochybňoval fungování pošty

V budoucnu se má pošta rozdělil na dvě části, kdy jedna bude zajišťovat listovní zásilky a druhá se stane komerční firmou. Opozici rušení poboček vadí.

„3200 poboček, což je nejhustší síť v Evropě, udržování pracovních míst, navyšování platů, ale zároveň klesající počet listovních zásilek, tedy výnosů. Do toho potřeba investovat. Taková rovnice nemůže fungovat, někdo to musí zaplatit, a ten někdo je stát, tedy daňový poplatník,“ citoval na plénu šéf resortu průmyslu Síkela jakousi analýzu.

„Ale stát jako řádný hospodář nemůže tento stav tolerovat donekonečna, z čeho se ty tisíce poboček zaplatí? Pošta žije na úvěr. Nedovedu si představit, kdo by byl ochotný poskytnout další financování,“ doplnil.

Následně se ptal poslanců z opozičního hnutí ANO, zda s touto „ekonomickou analýzou“ souhlasí a zda ví, kdo je autorem. Když odpověděli, že nikoliv, autora odhalil.

Co dělat, když zruší poštovní pobočku

Finance

„Svým jménem ji v srpnu 2019 na svém Facebooku vystavil tehdejší premiér Andrej Babiš. Váš šéf, váš vůdce,“ prohlásil Síkela s tím, že Babiš už tehdy zpochybňoval strukturu a fungování pošty.

„Buď se tehdejší předseda vlády nechal opít rohlíkem, anebo zavřel oči nad tím, že se Česká pošta řítí do zdi, nalil do ní miliardy a problém posunul v čase na další vládu. Nedovolím si soudit, ke které variantě se přiklonit, jestli pan předseda neměl dost odvahy provést tehdy důslednou transformaci pošty a prostě to jen posunul na nás. ‚Sorry jako,‘ že jo,“ uvedl Síkela.

„Já bych chápal, že jste se zbaběle stáhli. Restrukturalizovat takhle velký státní podnik není jednoduché, a vzhledem k tomu, co jste předvedli během covidu, tak to je asi možná dobře. Když jste takhle vycouvali, tak kde berete tu drzost kritizovat toho, kdo měl dostatek odvahy toto řešit?“ tázal se jízlivě.

Babiš: Nebudete se do mě navážet

Tato slova naopak vyprovokovala k dalšímu vystoupení Andreje Babiše.

„Tahle loutka mě tady uráží a blekotá nějaké kraviny. Vystoupil jste úplně mimo mísu, ani čísla nemáte správně. Nechte si to, já mám nabito. Doufám, že vás konečně pošlou do Bruselu na toho eurokomisaře a budete škodit tam. Do mě se nebudete navážet,“ ohradil se Babiš.

Po něm rušení poboček zkritizoval i šéf hnutí SPD Tomio Okamura a řada dalších opozičních poslanců, kteří popisovali situaci v jednotlivých krajích a to, jak zrušení té které pobočky ztíží situaci občanům.

Zrušení 300 poboček má ročně ušetřit státnímu rozpočtu okolo 700 milionů korun. Státní podnik má v souvislosti s tím zrušit také okolo 950 míst přímo na poštách a dalších 500 v logistice.

Podnik také čeká transformace, s tou však ministr vnitra Rakušan nechtěl rušení poboček minulý týden přímo spojovat.

„Toto není transformace pošty. Je to záchranná brzda, aby pošta přežila,“ řekl po jednání kabinetu s tím, že transformační plán bude představen v polovině letošního roku.

Bez chystané transformace by poště hrozila letos ztráta okolo čtyř miliard korun, a tedy i insolvence.

Centrála pošty v Jindřišské na prodej? Rakušan by nebyl proti

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám