Hlavní obsah

Vláda potvrdila snížení počtu poboček České pošty o 300

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) ve středu schválila nařízení, jímž se snižuje minimální počet poboček, které musí provozovat Česká pošta, z 3200 na 2900. Návrh nařízení jí předložil Český telekomunikační úřad, který poštovní trh reguluje. Na tiskové konferenci to oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Pošta v Mariánských Lázních

Článek

Snížení počtu poboček už dříve oznámila sama pošta, ročně to má ušetřit okolo 700 milionů korun. Podnik má v souvislosti s tím zrušit také okolo 950 míst přímo na poštách a dalších 500 v logistice.

Podnik čeká transformace, s tou však Rakušan rušení poboček nechtěl přímo spojovat. „Toto není transformace pošty. Je to záchranná brzda, aby pošta přežila,“ řekl po jednání kabinetu s tím, že transformační plán bude představen v polovině letošního roku.

Bez chystané transformace by poště hrozila letos ztráta okolo čtyř miliard korun, a tedy i insolvence.

O propouštěné zaměstnance pošty má zájem vězeňská služba

Domácí

Pošta již dříve zveřejnila předběžný seznam 300 pošt ke zrušení. Zástupci podniku se ale ještě budou setkávat se starosty dotčených obcí. Celkový počet rušených pošt se již měnit nemá, seznam ale může ještě doznat změn.

Konkrétně se pošty mají rušit v obcích nad 2500 obyvatel, kde je více než jedna pobočka. Docházková vzdálenost na poštu se má zvýšit ze stávajících dvou na tři kilometry.

Mimořádná schůze ve Sněmovně

Rušení poboček pošty provází kritika z některých obcí i od opozice. Ta kvůli ní svolala ve Sněmovně mimořádnou schůzi, která se má konat příští středu. Rakušan chce rozhodnutí vlády v dolní komoře hájit.

„Jsme první vláda, která má politickou odvahu tuto situaci řešit,“ řekl ve středu ministr.

„Nemáme se za co stydět, slíbili jsme, že poštu chceme změnit, i když to nepřinese politické zisky. V roce 2025 chci ale poštu předat v životaschopné formě,“ doplnil.

Ministerstvo zruší 77 pracovišť finančních úřadů. Zveřejnilo seznam

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám