Hlavní obsah

„Někdo na ten domeček šáhne a ruce mu zpřerážím.“ V Plzni se rozjel projekt obydlí pro bezdomovce

Plzeň

Jak málo může stačit ke štěstí. Stáňa a Tonda už nejsou bezdomovci. Bydlí. Právě se nastěhovali do miniaturního domku, který si za pomoci spolku Sisu a dotace od plzeňské radnice postavili na jednom z odstavných parkovišť na okraji západočeské metropole.

První plzeňský domek určený pro lidi bez domovaVideo: Ivan Blažek, Novinky

 
Článek

Dřevostavba bez základů, necelých devět metrů čtverečních, velikostí menší kiosek. „Někdo na ten domeček šáhne a ruce mu zpřerážím,“ nedá nicméně dopustit na svoje obydlí pětapadesátiletá Stanislava. A její o patnáct let mladší přítel Antonín, cizinec, který se ale v Plzni protlouká více než dvacet let, přikyvuje: „Předtím jsme žili pár měsíců pod mostem. Teď se máme kde vyspat, máme tady práci, máme klid. A domek si budeme hýčkat. Je moc krásný a je tady všechno.“

Všechno, to je uzoučká manželská postel s čistě povlečenými peřinami, pod ní chemická toaleta, dvě židle, několik skříněk, světýlko napájené solárním panelem, kanystr s vodou, jedno okno, u dveří poštovní schránka. A v rámečku společná fotografie. Sprcha? Není, za tímhle luxusem je nutné vyjet do některého zařízení sociálních služeb. Topení? Není. „Je to zateplené, zima nám nebude,“ věří Antonín.

Je na ně spoleh

Za projektem stojí zmíněná křesťanská organizace. „Práce trvaly zhruba tři měsíce,“ připomíná ředitel spolku Martin Hruška. „Díly jsme vyráběli a natírali v garáži u Radbuzy a montovali až na místě, vše za pomoci Stáni a Tondy,“ konstatuje.

Foto: Ivan Blažek

A jsme doma. Stáňa a Tonda se nastěhovali do domečku na jednom z plzeňských odstavných parkovišť.

Lidí bez domova je v Plzni kolem čtyř set, proč dostali šanci právě tihle dva? „Dáváme důraz na to, aby na klienty byl spoleh, a při stavbě jsme si prověřili, že to od nich nebylo hrané. Vidina bydlení je dost velké lákadlo, aby dodržovali stanovená pravidla, k žádným velkým excesům během prací nedošlo,“ podotýká Hruška. A věří, že k nim nedojde ani v budoucnu. Kdyby přece jen - uvnitř je kouřové čidlo, hasičák. A domek je pojištěný. Antonín si ovšem žádnou krizovou variantu nepřipouští: „Chci tady zůstat tak dlouho, dokud to půjde.“

Parkoviště funguje jako sklad vozů bez značek a vraků odtažených z plzeňských parkovišť. „Kdyby se kolem aut něco dělo, má dvojice mobil, aby mohla přivolat městskou policii,“ vysvětluje Ondřej Ženíšek (TOP 09), místostarosta třetího městského obvodu. „Budou udržovat čistotu v nejbližším okolí a nabídneme jim i možnost přivydělat si úklidem jinde,“ dodává Ženíšek.

Další šance

Domek vyšel na osmdesát tisíc, čtyřsettisícová dotace od města pomohla i se zařízením dílny a s rozběhem celého pilotního projektu. „Věřím, že bude úspěšný a že v podpoře tohoto spolku budeme pokračovat,“ míní plzeňská radní Světlana Budková (STAN).

Sisu už vypsal na portálu Donio veřejnou sbírku na další domek. „Mohl by stát snad ještě letos. Buď opět tady, nebo na pozemku, o kterém jednáme s františkány,“ doufá Hruška.

Ve zmíněném obvodě - ve Škodalandu u přehrady České údolí - letos získali provizorní bydlení další čtyři bezdomovci. „Jedné dvojici a dvěma samostatným zájemcům, o něž se stará spolek K srdci, jsme v prostoru bývalého autokempu poskytli tři buňky,“ říká Ženíšek. „Původně v nich bylo sociální zařízení, jsou upravené. Dají je ještě více do pořádku, materiál a nářadí jim zajistíme a počítáme s tím, že se do budoucna postarají o zeleň na disk-golfovém hřišti, které plánujeme nedaleko,“ uzavírá Ženíšek.

Vražda ženy v Plzni otřásla místními bezdomovci. U místa činu drží stráž

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám