Hlavní obsah

Nejvíce se testuje preventivně. Počet PCR testů se zrychlováním epidemie roste

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S opětovným zrychlováním šíření nákazy a nárůstem nakažených se zvyšuje i počet provedených PCR testů. Testy stát aktuálně dělí do čtyř kategorií, nejvíce se testuje preventivně. Naopak nejméně testů připadá na samoplátce a bez indikace od lékaře.

Článek

V úterý bylo v Česku provedeno více než 84 tisíc covid testů, z toho bylo 54 376 PCR testů a téměř 30 tisíc antigenů. V pondělí to pak bylo 95 tisíc covidových testů, z toho 55 490 bylo PCR testů a téměř 40 tisíc antigenních.

Ačkoliv je celkový součet úterních testů nižší, než tomu bylo minulé úterý a po celý uplynulý týden, počet prováděných PCR testů má oproti minulým měsícům stále rostoucí tendenci.

Čtyři kategorie

Ministerstvo zdravotnictví v současnosti dělí testy do čtyř kategorií podle toho, z jakých důvodů jsou lidé testováni.

Nejvíce provedených testů spadá do skupiny tzv. preventivních testů. Do ní jsou podle resortu zahrnovány testy indikované k preventivnímu vyšetření pro rizikové lidi (senioři, chroničtí nemocní apod.), ale také testy v rámci kritické infrastruktury. Dále do skupiny spadají testy provedené v rámci komunitního plošného testování, jako jsou například školy, a testy u bezpříznakových lidí pro poskytovatele zdravotních a sociálních služeb.

Plošné testování: Některé školy bez nakažených, překvapení na Přerovsku

Domácí

Preventivních testů bylo v úterý provedeno 44 688, dlouhodobě pak jde o nejpočetnější skupinu, v některých dnech minulého týdne na kategorii připadlo až 90 tisíc testů.

Další skupinou jsou testy z epidemiologické indikace. Sem spadají lidé, které v rámci trasování poslala na test hygienická stanice kvůli kontaktu s nakaženým člověkem. Tuto skupinu v úterý tvořilo téměř 22 698 testů.

Největší nárůst za poslední měsíc pak v úterý zaznamenala skupina tzv. diagnostických testů. Provedeno bylo 14 336 testů, což je nejvíce za poslední měsíce, souvisí to se zrychlováním šíření epidemie koronaviru v posledních týdnech.

Na diagnostické testy chodí lidé, u kterých se projevily některé příznaky onemocnění covidu-19 a mají podezření na nákazu. Tyto lidi na testy poslal praktický lékař či ambulantní specialista.

Poslední a dlouhodobě nejméně zastoupenou skupinou jsou tzv. ostatní testy. Do této kategorie spadají testy samoplátců provedené například kvůli možnosti absolvování volnočasových aktivit. Dále pak testy bez indikace od hygieniků či lékaře. Takových testů bylo v úterý provedeno 2497.

Zájem o očkování stále roste. Lidé chodí i pro první dávky

Koronavirus

To je třetí nejvyšší počet od začátku října. Stalo se tak i přesto, že od pondělí stát přestal testy proplácet a lidé si je tak kvůli svým aktivitám musí hradit sami.

Reklama

Výběr článků

Načítám