Hlavní obsah

Nejvíc se v Česku bouralo na D5 u Rudné

Nejvíce nehod se v posledních dvou letech stalo na dálnici D5 nedaleko Rudné u Prahy. Pojišťovny tam evidují 102 havárií. Nejrizikovějším místem na tuzemských silnicích co do způsobených škod je silnice 430 u odpočívadla Rohlenka nedaleko Brna. Tam pojišťovny evidovaly škody blížící se 40 milionům korun. Na místě se stalo 12 nehod.

Foto: Portál nehod

Mapa rizikových míst vypočítaná metodou shluků zobrazuje místa, kde se za poslední dva roky nejvíce bourá.

Článek

Nejčastější příčinou nehod u Rohlenky je podle policie nedání přednosti v jízdě, kdy řidiči často nerespektují nebo přehlížejí tamní dopravní značky.

V tomto místě poblíž výjezdu z dálnice D1 jsou odbočky na odpočinkové místo, čerpací stanici a restaurace.

Druhým nejvíce nebezpečným místem podle výše způsobených škod je úsek dálnice D5 poblíž Prahy u Rudné. Pojišťovny zde při 102 nehodách v posledních dvou letech odhadly celkové škody na skoro 35 milionů korun.

Nejčastější příčinou nehod je zde podle šetření policie nevěnování se řízení.

Loni zemřelo na silnicích 470 lidí

Krimi

Na velmi frekventovaném úseku dálnice, kterým denně jezdí do Prahy obyvatelé z měst a obcí z jihozápadního směru, totiž často vznikají kolony, při nichž řidiči ztrácejí koncentraci a zároveň mezi nimi roste nervozita.

Na třetím místě se co do výše škod při nehodách umístil úsek dálnice D8 poblíž Zdib, který je rovněž téměř na hranicích Prahy.

Za posledních 24 měsíců se tam stalo 26 nehod se škodou za 27 milionů korun, navíc se třemi úmrtími. Příčinou nehod bylo podle policie opět nevěnování se řízení.

Mezi deseti nejhoršími místy s desítkami nehod dominuje Praha a místa v jejím okolí s velkou intenzitou dopravy.

Kde se bourá nejčastěji

Údaje o rizikových místech na tuzemských dálnicích a silnicích mohou řidiči nově i s vyčíslenými škodami najít na stránce Portálu nehod.

„V mapě rizikových míst nyní dokážeme uživatelům nabídnout více vypovídající informace zejména u nehod, kde došlo ke zranění nebo úmrtí,“ řekl Jan Chalas ze společnosti DataFriends, která je provozovatelem Portálu nehod.

Při dopravních nehodách zemřelo loni 468 lidí, o devět víc než rok předtím

Domácí

Dosud mapa rizikových míst zobrazovala jen výši škod orientačně odhadnutých policií, což ovšem nebylo dostatečně vypovídající, protože údaje pojišťoven nabízejí komplexnější obraz o důsledcích střetů, dodal Petr Jedlička z ČKP, která se na portálu podílí.

Reklama

Výběr článků

Načítám