Hlavní obsah

Loni zemřelo na silnicích 470 lidí

Loni zemřelo na silnicích 470 lidí, o deset více než v roce 2020. Jde o druhý nejnižší počet mrtvých od roku 1961, odkdy policie ucelené statistiky nehod sestavuje. Na tiskové konferenci to v pátek řekli náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek a ředitel dopravní policie Jiří Zlý.

Foto: Policie ČR

Prosincová tragická nehoda na Domažlicku

Článek

Vondrášek upozornil, že poslední dva roky nelze srovnávat s běžnými lety, protože je výrazně ovlivnila epidemie nemoci covid-19. Ta se podepsala mimo jiné právě na intenzitě dopravy.

„V roce 2021 jsme měli dvakrát nouzový stav,” připomněl Vondrášek.

Na jaře byl navíc stav nouze spojen s omezením volného pohybu mezi okresy. Nouzový stav platil v Česku loni od začátku roku, vyhlášen byl ještě na podzim 2020.

Řidič na Kolínsku vjel do protisměru přímo na kamion. Dva mrtví

Krimi

Skončil 11. dubna, stejný den skončilo i omezení volného pohybu, které bylo vyhlášeno 1. března.

Hranice okresů tehdy mohli lidé překročit kvůli cestě do práce, k lékaři nebo na úřad. Podruhé byl loni stav nouze vyhlášen 25. listopadu, skončil po 30 dnech.

Nehod policisté loni zaznamenali 99 332, o 4538 více než v roce 2020. Celková hmotná škoda dosáhla loni zhruba 6,7 miliardy korun. Policisté loni při kontrolách zjistili 352 727 přestupků.

Nejtragičtějším měsícem byl srpen s 55 mrtvými, nejméně lidí, 24, zemřelo v dubnu. Na dosavadní minimum klesl počet těžce zraněných, kterých loni bylo 1624, o 183 méně než předloni. Lehce zraněných bylo v loňském roce o 299 méně, 20 581.

Hasiči spěchali k tragické nehodě, cestou havarovali

Krimi

Podle Zlého bylo loni jednou z nejčastějších příčin, která se podílela až na pětině všech nehod, nevěnování se řízení. Následovalo nesprávné otáčení nebo couvání, jiný druh nesprávné jízdy nebo nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky.

Nejvíce nehod se stalo v Praze, Středočeském a Ústeckém kraji. Nejvíce lidí zemřelo ve Středočeském kraji, nejméně v Libereckém a Karlovarském kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám