Hlavní obsah

Při dopravních nehodách zemřelo loni 468 lidí, o devět víc než rok předtím

Při dopravních nehodách v České republice loni zemřelo 468 lidí, o devět víc než o rok dřív. Přes meziroční nárůst je loňský počet úmrtí při dopravních nehodách druhý nejnižší od roku 1961, odkdy policie statistiky vede.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zejména předloňská čísla ovlivnila epidemie koronaviru, která výrazně snížila provoz na silnicích. Obětí nehod ubývá dlouhodobě. V polovině 90. let minulého století ročně zemřelo na silnicích kolem 1400 lidí. Naproti tomu v posledních deseti letech bylo podle statistik dopravní policie maximem 681 mrtvých v roce 2012.

Čtrnáctiletý kluk na Slovensku řídil auto a havaroval

Koronavirus

Loni přibylo také nehod. Dopravní policisté jich zaznamenali zhruba 98700, asi o 4000 víc než o rok dřív. O několik stovek se naproti tomu snížil počet těžce i lehce zraněných. Těžké zranění v loňském roce utrpělo zhruba 1600 lidí, lehké víc než 20300 účastníků nehod.

 Nejvíce lidí zemřelo na silnicích v srpnu

Ve srovnání loňských měsíců byl prosincový počet zemřelých na silnicích v ČR druhý nejvyšší. Víc obětí si nehody vyžádaly jen v srpnu, kdy jich bylo 56. Nejméně tragickými měsíci byly leden a duben s 25 úmrtími.

V Kroměříži auto srazilo dvě chodkyně, jedna přišla o život, druhá o něj bojuje

Krimi

V samotném posledním měsíci roku nejvíce lidí při dopravních nehodách zemřelo 10. prosince, podle průběžných policejních statistik bylo v ten den pět obětí. V prosinci přibylo meziročně 15 zemřelých na silnicích.

Dvě úmrtí do prosincové bilance přidal poslední den roku. V Turnově na Semilsku na Silvestra po srážce s osobním autem zemřel jednačtyřicetiletý motocyklista, střet s osobním autem večer v Kroměříži nepřežila chodkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám