Hlavní obsah

Největší evropská vrtulníková show odstartovala na hradeckém letišti

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Přes čtyřicet letových a záchranářských ukázek, včetně dosud nevídané zkoušky automobilu Škoda při pádu z výšky, jsou nejatraktivnější části programu jedné z pěti největších vrtulníkových výstav na světě European Helicopter Show. Ta začala ve čtvrtek na letišti v Hradci Králové.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Vojenský bitevník MI 171.

Článek

Během tří dnů sem přivedla nejen stovky odborníků na letectví a vrtulníkovou techniku, ale zejména tu je ve vzduchu i na zemi prezentováno přes sto helikoptér různých typů. Pořadatelé věří, že se tu během výstavy uzavřou kontrakty za téměř miliardu korun.

Pro laiky, kteří se na plochu hradeckého letiště přijdou podívat, jsou asi největším lákadlem dva vrtulníky Cobra, v současné době nejpoužívanější vojenské helikoptéry. Ovšem oba stroje, které se hradecké přehlídky účastní, jsou registrovány pod civilní značkou.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Desítky strojů mohou do soboty obdivovat návštěvníci na letišti v Hradci Králové.

Mezi vrtulníkovou technikou nechybějí helikoptéry nejmenších velikostí, například Mosquito, ani zástupci velkých bitevníků jako MI 171 užívaný i českou armádou. K vidění jsou záchranářské speciály či historické stroje, například jediný ryze český vrtulník HC 102.

V sobotu proběhne unikátní crash test

„První dva dny patří výstavě vrtulníků a letecké techniky. K vidění tu jsou vrtulníky, letouny, produkty a služby z oblastí jako jsou letecká záchranná služba, privátní a obchodní přeprava, prostředky pro průzkum, policejní činnost a armádu nebo vrtulníky určené k hašení požárů,“ vyjmenoval Daniel Tuček z pořádající společnosti DSA.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Pilot a místopředseda představenstva firmy DSA Daniel Tuček.

Sobota již tradičně patří leteckému dni (od 12 do 17 hodin), který letos zahájí ukázka patnácti vrtulníků, atraktivní bude jistě i průlet dvou gripenů. Následně jsou připraveny ukázky zásahu při živelných katastrofách, hromadné autonehodě nebo při transportu raněných z nebezpečné oblasti. „Mimo jiné se tu uskuteční crash test zcela nové Škody Fabia. Zavěšenou v podvěsu ji shodíme z výšky 20 až 30 metrů, což bude simulovat pád z mostu,“ prozradil Tuček.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Cobra Red Bull AH1 Bell Cobra.

V rámci sobotního programu je naplánován i evropský slet vírníků, už nyní jich je přihlášeno několik desítek, nebo ukázky nejlepšího současného leteckého akrobata Martina Šonky, pilota českých gripenů.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Simulovaná ukázka zásahu leteckých záchranářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám