Hlavní obsah

„Nejhorší máme za sebou.“ Šest naložených náklaďáků testuje Barrandovský most

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na pražském Barrandovském mostě začaly v noci zatěžovací zkoušky. Těmi budou ukončeny opravy v rámci druhé etapy rekonstrukce mostu. Na opravenou jižní část najelo večer kolem půl desáté celkem šest naložených nákladních vozidel, která postupně během středeční a čtvrteční noci otestují v různých sestavách jednotlivá pole mostu. Kvůli zkouškám byla v noci uzavřena celá jižní část mostu ve směru na Braník. Stejná situace nastane i  ve čtvrtek v noci.

Zatěžkávací zkouška Barrandovského mostuVideo: Novinky

 
Článek

Po 21. hodině vyjela na most poslední vozidla, poté silničáři uzavřeli celou jižní mostní konstrukci, a to včetně všech nájezdových ramp i sjezdu směrem na Modřany.

Na most postupně najelo celkem šest plně naložených nákladních vozidel, každé o hmotnosti 48 tun.

Zatěžovací zkouška začala po 22. hodině na nájezdové rampě ze Strakonické ulice. Ta prošla rekonstrukcí již loni, podle slov místopředsedy představenstva Josefa Richtra z Technické správy komunikací (TSK) musí ale projít zkouškou celá jižní mostní konstrukce.

Letošní opravy Barrandovského mostu skončí do konce prázdnin, věří Hřib

Ekonomika
Foto: Novinky

Zatěžkávací zkouška Barrandovského mostu

„Projekt vyhodnotil, která zatěžovací pole budou zkoušena. Najíždí se vždy v sestavě šesti vozidel, ta budou stát v půlce toho pole jako takového a bude se měřit pomocí strun na geodetický průhyb. Poloha vozidel je přesně podle vytyčených geodetů,“ vysvětlil Richtr.

Za dvě noci tak zvládnou pracovníci otestovat celou opravenou část, ve čtvrtek v noci se přesunou přímo nad řeku. Zkouškám podléhá kolaudace opravené části.

„Při nočních zatěžovacích zkouškách je kromě jižní části mostu ve směru ze Smíchova do Braníku rovněž zcela uzavřen nájezd z Barrandova a ze Strakonické a sjezd do Modřan. Ve směru do Braníka mohou auta jezdit jen jedním pruhem vedeným v protisměru, kterým jezdí již nyní. Z ostatních směrů je nutné jet po objízdných trasách,“ doplnil informace pražský náměstek pro dopravu z Pirátské strany Zdeněk Hřib.

Foto: Technická správa komunikací hl. m. Prahy

Část mostu, na které probíhají zatěžkávací zkoušky. Zároveň úsek, na kterém silničáři opět v noci z 31. 8. na 1. 9. zcela omezí provoz

„Poučili jsme se z loňských starostí“

V uplynulých týdnech silničáři na mostě a rampě z Barrandova již položili vyrovnávací vrstvu ze speciálního betonu a hydroizolaci, udělali betonové římsy, namontovali sloupky pro svodidla, namontovali zábradlí a nerezový odvodňovací systém. V posledních dnech položili asfaltové vrstvy.

„My jsme se poučili z těch věcí, se kterými jsme měli starosti loni. To bylo hlavně nalezení správné technologie a správného technologického postupu a materiálu. Tohle všechno jsme vyhodnotili, stejně jako chyby, které se loni staly,“ vysvětlil Richtr z TSK.

„Udělali jsme tam více kotvení, dbali jsme tam na spáry a všechny tyto náležitosti, dbali jsme na to, abychom to udělali v chladném počasí, aby nebyl ten beton osvětlen a nedocházelo tam ke smršťování, protože ten beton je velmi technologicky náročný,“ dodal.

Foto: Novinky

Opravená jižní část Barrandovského mostu

Letos tak pomalu končí opravy na jižní části Barrandovského mostu. V příštích dvou letech budou silničáři pracovat na opravě severní části, tedy na vozovkách ve směru na Smíchov. Podle Zdeňka Hřiba mají ale řidiči nejhorší komplikace za sebou. Letos podle jeho slov byla rekonstrukce nejnáročnější, a to kvůli uzavření velmi vytíženého nájezdu ve směru z Barrandova.

Provoz by na mostě měl být obnoven tento víkend, drobné dokončovací práce bez vlivu na dopravu skončí během listopadu. Na most se stavbaři vrátí v březnu příštího roku, omezení provozu by mělo na severní části mostu nastat stejně jako letos od května do srpna. Poslední etapu oprav, konkrétně jižní části severní konstrukce, plánuje Praha provádět v letech 2025 nebo 2026, podle prací na stavbě Dvoreckého mostu.

Anketa

Omezily opravy Barrandovského mostu letos vaše cestování?
Ano, rekonstrukce mi zásadně komplikovala cestování
10,3 %
Ano, ale zvládal/a jsem projet bez větších problémů po objízdných trasách
29,2 %
Ne, rekonstrukce mostu se mě osobně nedotkla
60,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2630 čtenářů.

Aut v Praze opět přibylo, nejvytíženější je Barrandovský most

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám