Hlavní obsah

Nejen Vrbětice, Hrad předčasně skartoval více dokumentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentská kancelář skartovala na podzim roku 2020 nejen dokument týkající se podílu Ruska na výbuchu muničních skladů ve Vrběticích, ale rovněž další dva materiály. Ty měly být zničeny mimo skartační řízení a dříve, než začala běžet tzv. skartační lhůta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kancléř Vratislav Mynář s prezidentem Milošem Zemanem na archivním snímku

Článek

O dalších skartacích informoval v úterý server iRozhlas s odkazem na nedávné šetření Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), který získal na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

„Oba utajované dokumenty byly zničeny ještě před započetím běhu jejich skartační lhůty,“ citoval server ze zprávy NBÚ s tím, že ke zničení materiálů došlo mimo skartační řízení. Skartační lhůta stanoví dobu, po níž nelze dokumenty zničit.

Server s odkazem na Tomáše Bezoušku z Institutu pro správu dokumentů uvedl, že předčasnou skartaci řeší zákon o archivnictví a může se jednat minimálně o přestupek.

Skartaci tajných dokumentů nařídil osobně Mynář

Domácí

Hrad důvody skartace nekomentoval. Podle jednacího protokolu byly dokumenty pracovně nazvány „analýza stavu - podklad”, vznikly na Hradě a jejich obsah není znám. Podílet se na nich měl někdejší šéf analytiků Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Rom. Ten byl v roce 2020 na Hradě zaměstnán.

Prezident Miloš Zeman se dlouhodobě netajil negativním postojem k práci BIS i animozitou vůči jejímu šéfovi Michalu Koudelkovi, jehož opakovaně odmítl povýšit do generálské hodnosti.

Zeman předal Babišovi materiál na Koudelku

Domácí

Rom měl pro prezidenta mimo jiné připravit materiál dokazující, že Koudelka není dobrým manažerem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám