Hlavní obsah

Skartaci tajných dokumentů nařídil osobně Mynář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Vratislav Mynář osobně nařídil loňskou mimořádnou skartaci tajných dokumentů. Při ní se zničil i utajovaný dokument Bezpečnostní informační služby (BIS) ke kauze Vrbětice, o který měla zájem policie.

Foto: Novinky

Vratislav Mynář

Článek

Vyplývá to z protokolu o výsledku kontroly Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), který má k dispozici server iRozhlas.

„Ve dnech 29. listopadu 2021 až 1. prosince 2021 byla v KPR provedena mimořádná skartace utajovaných dokumentů evidovaných v letech 2013 až 2021, a to na základě nařízení vedoucího KPR ze dne 29. listopadu 2021,“ napsal v protokolu NBÚ.

Všechno bylo v pořádku, uvádí Hrad k výsledkům kontroly NBÚ

Domácí

Hrad chybu odmítl

K rychlosti skartace, která se stala v den, kdy ji Mynář nařídil, se Hrad nevyjádřil. Proti protokolu navíc nebude podá­-vat námitky, protože „NBÚ ke skartaci nekonstatoval zjištěné nedostatky“. „Důkladnou kontrolou NBÚ nebylo zjištěno, že by v případě utajovaného materiálu doručeného prezidentu republiky (tzv. vrbětická zpráva) KPR porušila zákon o ochraně utajovaných informací,“ uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Podle NBÚ bylo v plánu skartovat 676 tajných dokumentů z let 2013 až 2017, komise ale navíc zničila další dva z roku 2021. Jedním z nich byla zpráva BIS o podezření policie, že za výbuchem muničních skladů ve Vrběticích stojí rozvědčíci ruské tajné služby GRU Alexandr Miškin a Anatolij Čepiga.

Hrad zveřejnil platy za loňský rok. Mynář vydělal 1,89 milionu čistého, Ovčáček 921 tisíc

Domácí

Tu chtěla policie prověřit, jestli na ní jsou otisky prstů nebo stopy DNA lidí, kteří neměli oprávnění do dokumentu nahlížet. Mynář a poradce prezidenta Martin Nejedlý přitom nemají náležitou prověrku.

Oba dokumenty měly být řádně zničeny až v roce 2023. Hrad ale chybu odmítl, podle něj byly všechny spisy skartovány v souladu s předpisy.

Reklama

Výběr článků

Načítám