Hlavní obsah

„Nějaký úlet.“ Školské odbory zavrhly Středulův návrh na krácení školní docházky o tři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvrdě se ve čtvrtek ohradili představitelé školských odborů proti návrhu šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly, aby se školní docházka zkrátila o tři roky. Středula to předložil ve středu prezidentu Petru Pavlovi jako jedno z opatření, jak do budoucna zajistit důchody.

Foto: Michal Krumphanzl , ČTK

František Dobšík

Článek

„Je to nějaký úlet. Vůbec nevím, co tím básník myslel, ale určitě to vezme zpátky,“ řekl Novinkám a Právu šéf školských odborů František Dobšík. Podle něj s nimi nikdo z konfederace, pod niž školské odbory rovněž spadají, podobný námět nekonzultoval.

Odboráři ve středu u Pavla představili plán, jak přispět ke zvýšení porodnosti navýšením dostupnosti jeslí a školek, popřípadě dávkami na třetí dítě.

Jejich doporučení také bez dalších podrobností zahrnují zkrácení školní docházky o tři roky, čímž by se měl urychlit nástup mladých do práce.

Odbory ladí plán protestních akcí. Nálada ve společnosti je špatná, lidem zbývá málo peněz, říká Ďurčo

Ekonomika

Školské odbory se proti takovým nápadům zcela netradičně ohradily v tiskové zprávě.

„Považuji to za destruktivní, nesystémové hledání peněz na úkor úrovně vzdělanosti v ČR. Josef Středula neopírá tento svůj nápad o žádnou relevantní studii,“ napsal Dobšík.

„Považuji to za stejně nebezpečné jako obdobné úvahy, že učení dětí online doma ušetří peníze na výdajích pro školy. Toto uvažování je nepřípustné a v rozporu s prioritou kvality vzdělávání, která je podle všech mezinárodních analýz a prognóz zárukou úspěšného vývoje zemí,“ dodal.

Místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová zdůraznila, že odbory se změnám nebrání, ale musí být promyšlené.

„Školské odbory budou vždy podporovat prospěšné inovativní změny ve školství. Na školské tripartitě o tom vedeme konstruktivní dialog a budeme bránit všem diletantským krokům, které by veřejné školství destruovaly,“ uvedla.

„Ostatně i naše velká listopadová stávka ve školství ukázala, jak nebezpečné je nepromyšlené škrtání ve výdajích na vzdělávání,“ dodala.

„Musí zamakat“

Dobšík se dostal do křížku se svým šéfem koncem března, když Středula obhajoval svou pozici v čele konfederace. Školské odbory jej ve volbě nepodpořily.

Dobšík podle svých slov nevidí u Středuly dostatečný tah na branku, zároveň mu vadilo, že na výběr kandidátů nebylo dost času, a proto navrhoval, aby se volební sněm sešel až na podzim.

Kritizoval také nezdařenou organizaci kolem listopadové stávky a demonstrací.

Loni na podzim školské odbory v rámci protestů proti vládním úsporám vyburcovaly s dalšími profesními spolky k celodenní stávce zaměstnance tří čtvrtin mateřských, základních a středních škol.

Foto: ČTK

Josef Středula na mimořádném sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů.

Akci však zastínila odpolední demonstrace na pražském Malostranském náměstí, kde mimo jiných vystoupil třeba i kontroverzní bloger Daniel Sterzik, který si říká Vidlák a který bývá označován za proruského dezinformátora.

Dobšík šéfovi také vytkl, že centrála nezajišťuje odborářům dostatečný servis.

Středula ve funkci skončil začátkem března kvůli neplacení odborářských příspěvků. Na narychlo svolaném sněmu neměl vyzyvatele, ale obdržel jen 57 procent hlasů. Při řádném sněmu před dvěma lety získal podporu 88 procent hlasů.

„Volba proběhla, Josef Středula má něco přes padesát procent hlasů, což si myslím, že svědčí o tom, že by na sobě měl hodně zamakat,“ glosoval po letošním sněmu Dobšík.

Šéf školských odborů: Středula ztratil tah na branku, musí na sobě zamakat

Domácí

Reklama

Související články

Už žádné překotné změny, zní ze škol

Čachry kolem peněz pro školy jejich ředitele rozladily. Shodují se, že neustálá improvizace z nejvyšších pater, nepředvídatelnost změn a nejistota celkové...

Výběr článků

Načítám