Hlavní obsah

Pedagogům vzrostly platy o 1663 korun. Cíle vlády se vzdalují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrný nárůst mezd učitelů o 1663 korun v minulém roce znamená ve skutečnosti další propad v porovnání s průměrnou mzdou. Celkově rostly platy pedagogických pracovníků méně, než vláda slíbila.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

V Praze pokračoval 20. května 2023 sjezd Českomoravského odborového svazu pracovníků školství. Na snímku předseda odborů František Dobšík.

Článek

„Je vidět, že se vládě nepodařilo ani to, co posledně slíbila. Měl to být čtyřprocentní růst, nakonec je ale tříprocentní,“ řekl Právu šéf školských odborů František Dobšík.

Platy učitelů se loni zvedly v průměru na 49 867 korun. Povyrostly o 3,4 procenta, ale vzdálily se od cíle, kterým je 130 procent průměrné mzdy, jak si vláda vytyčila. Všem pedagogickým pracovníkům včetně asistentů, vychovatelek, speciálních pedagogů či školních psychologů se zvedly mzdy o tři procenta, průměrně na 46 514 korun.

Ředitelé často rozpouštěli peníze určené na platy učitelů mezi nepedagogické pracovníky. Za to se na ně nemůžeme zlobit
František Dobšík, šéf školských odborů

Podle šéfa Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu při CERGE-EI Daniela Münicha se u kantorů jedná o další pokles v řadě od roku 2021 ve srovnání s průměrnou mzdou.

„Když porovnáme výsledné platy učitelů s předpovědí ministerstva financí, jaká bude průměrná mzda za celý loňský rok, uvidíme oproti předchozímu roku pokles o pět procent na 120 procent průměrné mzdy,“ popsal Právu.

Průměrná mzda za uplynulý rok by podle predikce ministerstva financí měla činit 43 524 korun. Přesné číslo bude k dispozici v nejbližších dnech.

Nejvíce se platy učitelů k vytyčené metě 130 procent průměrné mzdy přiblížily v roce 2021, kdy ji dokonce o procento překonaly. Od té doby se jí vzdalují. A odbory předpokládají, že letos bude ještě hůř.

Kuchařkám deset procent navíc

Loni totiž výrazně rostly platy nepedagogických pracovníků, tedy kuchařek, školníků, uklízeček, hospodářek, účetních, ekonomek či správců IT. Jejich mzdy se zvýšily v průměru o 2558 korun na průměrných 29 070 korun, bezmála o deset procent.

„To znamená, že ředitelé často rozpouštěli peníze určené na platy učitelů mezi nepedagogické pracovníky. Ale za to se na ně nemůže nikdo zlobit, protože při těch mizerných mzdách a při vysokém růstu cen si ty lidi museli nějak udržet,“ uvedl Dobšík.

Odbory se s premiérem na penězích pro nepedagogy nedohodly

Domácí

Očekává, že ani v příštím roce se moc nezmění. Učitelům se mají v průměru zvýšit mzdy o dva a půl tisíce korun. To by mělo odpovídat slibu vlády, že platy v roce 2024 budou na úrovni 130 procent průměrné mzdy z roku 2022. Platy by se tak měly pohybovat v průměru kolem 52 400 korun. Jenže v rozpočtu resortu školství se počítá s dvouprocentním škrtem na platech nepedagogických pracovníků a části pedagogického sboru kromě učitelů.

Navíc už se nebudou proplácet pozice sedmi a půl tisíců nepedagogických pracovníků. Podle ministerstva školství pět tisíc z nich je neobsazených.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) se snažil vyjednat u vlády alespoň 800 milionů na dva a půl tisíce úvazků, které jsou obsazené. Minulý týden vláda vzkázala, že to může zkusit až v létě, pokud bude příznivá ekonomická bilance. Ale téma má být ještě předmětem čtvrtečního neformálního zasedání vlády.

Podle Dobšíka je téměř jisté, že učitelé slíbené navýšení mezd na výplatnicích neuvidí, protože ředitelé opět budou muset rozpouštět část peněz na platy nepedagogů. „Je to krok zpět od snahy udělat z učitelské profese atraktivní povolání,“ uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám